Educaţia prin toleranţă şi respect

Orice copil are nevoie de iubire, respect şi apreciere- necondiţionate de performanţele şcolare sau de altă natură. Respectul, aprecierea, conştiinţa propriei valori, sunt stimuli care încurajează dezvoltarea personală, prevenind şi remediind atitudini şi comportamente deficitare sau problematice.

Copiii pe care îi formăm azi vor avea parte în viaţa lor, de multe schimbări, vor cunoaşte şi se vor acomoda cu noi locuri, vor asimila mai multe informaţii şi vor fi expuşi unei varietăţi culturale într-o manieră în care nicio altă generaţie nu a făcut-o. Pentru a face faţă în această lume diversă şi complexă va fi nevoie să-şi dezvolte capacitatea de a fi toleranţi şi de a manifesta respect.

Toleranţa este abilitatea de a accepta diferenţa dintre noi şi alţii. Această capacitate apare după ce copilul şi-a dezvoltat cu succes anumite calităţi: ataşamentul, autocontrolul, perceperea suferinţei, a durerii; când va putea relaţiona cu alţi copii, simţindu-se în siguranţă, controlându-şi anxietatea; când, întâlnind situaţii şi oameni noi, va concretiza capacităţile, nevoile şi interesele celorlalţi. Copilul trebuie ajutat să parcurgă drumul de la a-şi explica suferinţa celuilalt, de exemplu, spre a o înţelege. Deosebirea este fundamentală din punct de vedere practic. A-şi explica înseamnă a cunoaşte condiţiile în care o fiinţă reacţionează într-un anumit fel, pe când a-l înţelege pe cel ce suferă înseamnă a încerca să-l alini, a lua măsuri pentru a face să înceteze acea stare. Dacă explicaţia este o reacţie de natură pur intelectuală, înţelegerea este o reacţie adaptată, complexă, a întregii noastre fiinţe, faţă de altul.

Respectul este abilitatea de a vedea în noi înşine şi în ceilalţi valorile. Această abilitate presupune un anumit grad de maturitate socială, cognitivă şi emoţională. Apare în copilărie şi ne însoţeşte întreaga viaţă.

Atât respectul cât şi toleranţa sunt importante pentru siguranţa copilului. Toleranţa va determina apariţia ideii că este special, valoros şi acceptat. Printr-un exerciţiu repetitiv, spunându-i şi arătându-i cât este de iubit, copilul se va simţi acceptat, fiindu-i mai uşor să-i accepte şi pe alţii.

În literatura de specialitate sunt menţionate unele modalităţi de promovare a toleranţei şi respectului la copii, cum ar fi:

• Determinaţi copilul să se simtă important, în siguranţă şi iubit. Nu fiţi săraci cu laudele- un copil iubit învaţă să-i iubească pe alţii!

• Ajutaţi copilul să se descopere pe sine, creând situaţii în care el să-şi exprime calităţile sau punctele tari!

• Creaţi oportunităţi de învăţare despre locuri noi, despre alte culturi, alţi oameni. Arătaţi-i mai multe perspective prin prezentarea de cărţi, cântece, evenimente culturale şi sărbători!

• Creaţi situaţii în care copilul să aibă oportunitatea de a oferi ajutor şi celorlalţi!

• Interveniţi când auziţi sau vedeţi un comportament intolerant în discutarea problemei apărute.

• Dezvoltaţi abilităţile de negociere, de rezolvare de probleme, abilităţile de a face faţă situaţiilor de criză! Ajutaţi copilul să cunoască unele căi pozitive de interrelaţionare!

• Folosiţi comentariile pozitive pentru a forma şi a reînnoi comportamentul copilului!

• Evitaţi să folosiţi instrucţiuni care conţin cuvântul ,,nu”(,,Nu face asta!”). Oferiţi-le alternative ajutătoare (,,Fii blând cu fratele tău!”). Acestea vor avea un efect pozitiv!

• Oferiţi copiilor un model de toleranţă şi respect! Vor învăţa să fie sensibili şi respectuoşi cu ceilalţi urmărindu-vă pe dumneavoastră cum discutaţi, cum relaţionaţi şi cum valorizaţi oamenii.

Trăim într-o lume în care redescoperirea ideii de toleranţă şi respect este mai necesară ca oricând. Copiii pe care îi educăm şi îi creştem vor fi protejaţi de violenţă doar dacă aceste concepte vor deveni pentru ei nişte deziderate.

Prof. înv. preşcolar: Runcan Simona

SAM ,,Vasile Scurtu” Parva

Comentarii

23/11/13 13:27
irina

am observat sa pe acest syte subt referate foarte bune!

22/01/15 20:13

sii bun aisea

22/01/15 20:14

si kleova tipa

22/01/15 20:14

leva

27/10/16 14:49
marcica

leva ai dreptate nicu

25/02/18 21:37
Gabriela Manea

Dragi prieteni ai pădurilor României, în intervalul 1-28 februarie 2018, vă adresăm rugămintea de a participa, în calitate de votanți, la competiția europeană Tree of the Year (Arborele Anului ) 2018, în cadrul căreia, în urma voturilor exprimate la nivel european, va fi desemnat Arborele European al Anului. România s-a înscris în concurs cu stejarul pedunculat Quercus robur L., din Cajvana, jud. Suceava. Site-ul european al concursului este: www.treeoftheyear.org. Regulamentul concursului prevede ca fiecare participant la vot să voteze câte doi arbori.
Pe site-ul concursului, sunt prezentate imagini și detalii asupra fiecărui arbore înscris în competiția europeană.

Pentru ca votul să fie valid, trebuie urmați pașii:
bifăm 2 arbori preferați;
în josul paginii, apăsăm pe comanda votează.

Votați pe site-ul:
European Tree of the Year – Vote

Vă rugăm să distribuiti mesajul în rețeaua dumneavoastră!

Environmental Partnership Association reserves the privilege to check if an e-mail address is used in line with the rules of the competition and if it is not, to delete such a vote
TREEOFTHEYEAR.ORG
European Tree of the Year
Vote for the European Tree of the Year
treeoftheyear.org
În numele organizatorilor din România, vă mulțumim pentru sprijin.
Conf.univ.dr. Gabriela Manea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5