Călin Emilian Cira

Convorbiri despre N. Steinhardt

Primul volum al cărţii „Convorbiri despre N. Steinhardt” a tânărului năsăudean Călin Emilian Cira fiul părintelui Georgică Cira, „un paroh vrednic, eficient, gazdă bună şi primitor de poeţi, filozofi, prozatori, scriitori… cu enorie la Spitalul năsăudean, la Biserica cu hramul „Sfinţii Doctori fără arginţi Chir şi Ioan”, destinată pacienţilor acestui aşezământ…”, a apărut (sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, director Nicolae Gălăţean), la Editura Eikon din Cluj-Napoca, editor Vasile George Dâncu, cu o copertă de Adrian Grecu, în tehnoredactarea lui Ioachim Gherman, în mijlocul verii acestui an, 2010, în luna iulie când, în urmă cu 98 de ani, se năştea N. Steinhardt.

Cartea de dialoguri despre N. Steinhardt a tânărului licenţiat în Istorie şi student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă UBB Cluj-Napoca, Călin Emilian Cira, este un eveniment.

Aşa cum spune părintele Ioan Pintea în prefaţa cărţii: „Câţiva dintre cei care l-au cunoscut, pasager sau îndeaproape pe N. Steinhardt, câţiva care l-au cunoscut faţă către faţă, dar au scris texte de referinţă despre viaţa şi opera lui, sunt chemaţi în această carte să răspundă la întrebările tânărului Călin Emilian Cira. Fiecare cu povestea lui, fiecare cu întâlnirea lui şi toţi la un loc fascinaţi de prezenţa vivantă a celui care a scris „Jurnalul Fericirii” şi „Cuvinte de credinţă”. Vorba lui N. Steinhardt: „Eu însumi şi alţi câţiva”… Este o carte oportună şi binevenită. Mai ales că e alcătuită de un tânăr care l-a citit temeinic pe autorul Jurnalului Fericirii, a citi (acolo unde a fost cazul) cărţile, paginile şi evocările celor intervievaţi cu multă pasiune şi acribie, a călcat el însuşi pe drumurile Roman-ului, unde l-a întâlnit pe părintele Mina Dobzeu, a bătut cu piciorul cărările Rohiei, a insistat, ştiu bine ce spun, cu o nemaipomenită perseverenţă în a convinge pe fiecare în parte dintre cei prezenţi aici… pentru a vorbi pur şi simplu, concis sau amplu, în vederea creionării unui cât mai fidel şi rotund portret în posteritate…”.

Aşadar, Călin Emilian Cira a stat de vorbă pentru a ne oferi „Convorbiri despre N. Steinhardt”, cu următorii: Mina Dobzeu, Virgil Bulat, Preasfinţia Sa Justinian Chira, Serafim Man, Emanuil Rus, Vasile Filip, Virgil Ciomoş, Cornel Cotuţiu, Ioan Pintea, Adrian Popescu, Aurel Podaru, Vasile Manea, Alexandru Vlad, Aurel Codoban, Ştefan Ilaie, Nicolae Băciuţ, Vasile şi Doina Cormoş, Florian Raznoş, Maria Cogălniceanu, Iosif Viehmann, George Ardelean, Florian Roatiş şi Macarie Motogna.

Din aceste dialoguri pe care ni le-a redat Călin, aflăm despre viaţa zbuciumată a celui care a devenit una dintre cele mai vizibile figuri intelectuale din cultura română; despre prigoana comunistă, despre viaţa petrecută în celulele închisorilor, despre viaţa de după eliberarea din încarcerare, viaţa de monah la Mănăstirea Rohia, despre dorinţa de a fi botezat creştin ortodox, despre toate frământările ce l-au însoţit până la aşezarea sa la odihna veşnică…

Dan C. Mihăilescu, despre cartea „Convorbiri despre N. Steinhardt”, în emisiunea „Omul care aduce cartea” de la Pro TV din 28 septembrie 2010, spunea:

„Ştiţi ce bine prinde o carte odihnitoare în tot acest ocean de trepidaţii, de nesiguranţă, de spaimă. Minunatul, bunul nostru părinte Nicolae de la Rohia, Nicolae sau Nicu Steinhardt, care, nu ştiu de câte ori ne-am gândit noi serios la acest fapt… Domnilor, omul acesta, numele lui a fost singurul nume românesc pronunţat de Papa Ioan Paul al II-lea la istorica lui vizită în România. Deci, singurul nume de român care a fost pus în faţa noastră ca o imagine de împlinire sufletească. Acest evreu care, în închisoare, s-a convertit la ortodoxie, un lucru destul de rar. N. Steinhardt are o posteritate bună… A avut un exeget excelent în persoana lui George Ardeleanu, care a studiat toată viaţa lui opera lui şi dosarele de la CNSAS.

Călin Emilian Cira esre un tânăr care are un masterat în Istorie, dar este acum student la Teologie la Babeş-Bolyai şi ne dă un prim volum la Editura Eikon, „Convorbiri despre N. Steinhardt”…

Îl felicităm aşteptând noi apariţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5