Cornelia Ardelean Archiudean: Am fost în prima generaţie de elevi ai Angelei Moldovan, o legendă a muzicii populare. Era finuţă şi frumoasă, ca un copil zglobiu

Cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan a încetat din viaţă la 86 de ani, în urma unor probleme cardiace.
Angela Moldovan s-a născut pe 19 septembrie 1927, la Chişinău, dar s-a mutat împreună cu familia ei în România: mai întâi la Târgu-Mureş, apoi la Timişoara şi Suceava. A absolvit liceul la Suceava, apoi Conservatorul la Cluj, deşi s-a înscris mai întâi la Facultatea de Litere. „Mă gândeam că voi ajunge profesoară şi voi avea pâinea asigurată. În paralel, m-am înscris şi la Conservator. Intrasem şi în corul Operei, ca să mai câştig un ban. După un an în cor, am câştigat un concurs pentru un post de solistă şi am început să cânt în diferite spectacole. Am rămas la Operă. Între timp, m-am căsătorit cu Victor Moldovan. Era în 1952“, îşi amintea artista într-un interviu pentru „Jurnalul naţional“. A cântat timp de patru ani la Opera din Cluj, apoi a venit în Bucureşti, unde a fost cooptată în ansamblul „Barbu Lăutaru“, apoi în ansamblul „Ciocârlia“. Repertoriul Angelei Moldovan este alcătuit, în mare măsură, din culegerile personale ale artistei, cu precădere din zona nordului Moldovei şi a Bucovinei. Melodiile „La oglindă“, pe versuri de George Coşbuc, şi „Mi-am facut bundiţă nouă“ sunt cele mai cunoscute din repertoriul său, dar publicul a apreciat-o şi pentru cântece populare precum „Asta-i sârba mărunţică“ sau „Fata neichii“. „Cea mai frumoasă izbândă a mea este o piesă a costumului meu popular la care ţin mult, bundiţa. Publicul mă ştie în felul acesta şi oricât aş vrea să scap, la orice spectacol dacă nu cânt şi «Bundiţa», nu se poate“, povestea Angela Moldovan. Artista este cunoscută publicului larg şi din apariţia în filmul „Veronica“. A fost căsătorită cu actorul Victor Moldovan.
Una dintre cele mai îndrăgite artiste ale bistriţenilor, Cornelia Ardelean Archiudean a urmat Şcoala Populară de Artă Bucureşti la clasa profesoarei Angela Moldovan. O bucurie foarte mare, prima generaţie de elevi a marii artiste. Angela Moldovan, o legendă a muzicii populare, care în urmă cu ceva ani venind la Bistriţa avea cuvinte de laudă la adresa Corneliei. Angela Moldovan era un artist emerit. Foarte cunoscută şi apreciată. A făcut parte din ansamblul Ciocârlia, a vizitat în acea perioadă America. Era finuţă şi frumoasă, ca un copil zglobiu. Un om cu aplecare spre elevi, încerca să te înţeleagă ca, te încuraja. Angela Moldovan era absolventă de Conservator şi avea talent de profesor. Cornelia spune că nu i s-a stricat nimic din autentic făcând Şcoala Populară, din contră a ajutat-o să cânte corect, să ştie tonul, să nu falseze.
La şcoala de artă şi-a făcut repertoriu. A venit într-un an cu un casetofon mare de cinci kile, cu care a umblat împreună cu mama Violina pe la Orosfaia şi Archiud şi a înregistrat multe cântece. Însă când a ajuns înapoi la Bucureşti i-a dat banda doamnei Angela, şi cineva o şters-o. Nimic nu a mai rămas. Din toată munca nu s-a ales nimic. Bunul Dumnezeu i-a dat o putere extraordinară, că mare majoritate din cântece şi le-a amintit. Nu dormea noaptea de supărare. I-a fost foarte greu să accepte că munca a fost făcută degeaba. Erau cântece care au devenit apoi şlagăre.
Cornelia a revenit acasă, la Bistriţa, după ce a absolvit cursurile cu 10, însă a rămas prietenă cu Angela Moldovan peste ani.
Fie ca sufletul bun al marii artiste să îşi găsească locul în corul îngerilor. Prin elevi precum Cornelia Ardelean şi prin public Angela Moldovan va fi mereu cinstită aşa cum se cuvine !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5