Coşbuc, tradus în arabă

Ediţia din acest an a Festivalului „Fire de tort”, ajuns la ediţia a VII-a, sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură şi a Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, a debutat, ieri, la sediul Centrului Judeţean în moderarea scriitorului Ioan Pintea cu un amplu eveniment, la care au participat invitaţi din judeţ şi din ţară. Horia Bădescu a susţinut conferinţa „Poemul sau celebrarea fiinţei”. Este ştiut faptul că scriitorul Horia Bădescu a luat doctoratul în litere cu teza „Memoria fiinţei – poezie şi sacru”. Director al Studioului teritorial Radio Cluj, apoi a Centrului Cultural Român de la Paris, ataşat cultural la Ambasada României în Franţa, Horia Bădescu a scris o serie de volume de poezii, eseuri şi publicistică, precum şi romane bine primite de critica de specialitate. În teza expusă la Bistriţa, scriitorul a vorbit despre literatură – ca un mod de a ajuta pe om să fiinţeze, să se întoarcă la sens, să locuiască lumea în sens poetic. Sacrul este valoarea absolută, iar pentru apropierea de acesta avem nevoie de poezie. În zilele acestea, când poetul s-a depărtat de sufletul omului, căzând adeseori în derizoriu, e nevoie de o schimbare a discursului, punându-se accent pe faptul că divinul se află în om, fiind adevărata sa natură. Despre textul citit, Ioan Pintea spune că este unul profesionist, de credinţă, o adevărată ars poetica. Criticul Andrei Moldovan a schiţat valenţele spaţiului cultural românesc, iar Vasile Filip a vorbit despre studiul Meşterului Manole sau iminenţa tragicului editat de Bădescu în anul 1986. Olimpiu Nuşfelean a subliniat faptul că poezia este o adevărată incantaţie a fiinţei.

Un punct important pentru cultura noastră românească este lansarea, în premieră, a poeziilor lui George Coşbuc în arabă, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură, de către poetul Salah Mahdi. Cartea, prefaţată de Andrei Moldovan, este un adevărat ambasador al culturii noastre în spaţiul cultural arab, după cum precizează pe coperta IV scriitorul Ioan Pintea.

În acest cadru festiv au fost lansate şi volumele „Convorbiri despre N. Steinhardt” – Emilian Cira, „Universul coşbucian la Bistriţa” – George Vasile Raţiu, „Muguri de iarnă” – Veronica Ştir, precum şi revistele „Mişcarea literară” şi „Revista ilustrată”. Recitalurile de poezie, susţinute de Horia Bădescu, precum şi cel în limba arabă din Coşbuc, susţinut de Salah Mahdi, au impresionat asistenţa. Între invitaţi s-a regăsit şi Vasile George Dâncu, directorul Editurii Eikon, cel care a făcut posibilă apariţia volumului de poezii în limba arabă.

Manifestările au continuat după-masă, cu vernisajul expoziţiei de icoane al Mariei Olteanu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5