Master Class-ul ,,Muzica la altitudine”, ediţia a II-a

Cristina Istrate: Vreau să merg cât mai departe cu acest proiect!

Vineri, 18 iulie, debutează cea de-a doua ediţie a Master Class-ului ,,Muzica la altitudine”, proiect iniţiat de Cristina Istrate, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Primăria Poiana Stampei. Studenţii participanţi vor avea la dispoziţie nouă zile ca să lucreze şi să interacţioneze cu doi muzicieni de talie internaţională Ştefan Horvath şi Răzvan Suma. Conceput de data aceasta ca o experienţă internaţională, master class-ul este structurat pe două componente: una de acumulare de cunoştinţe teoretice şi practice de vioară şi violoncel, studiu individual şi îmbogăţire a spiritului muzical şi o alta, care vizează descoperirea specificului regiunii Poiana Stampei.

,,Am ajuns la cea de-a doua ediţie a Master Class-ului – Muzica la altitudine. Feedbackul a fost foarte bun după prima ediţie. Foarte mulţi dintre participanţii de anul trecut, în proporţie de 94-95%, şi-au manifestat dorinţa să vină şi anul acesta, şi astfel, la ediţia a II-a am avut mai mulţi participanţi decât locuri posibile şi asta ne face să fim foarte încrezători în proiectul nostru. Avem 24 de participanţi, atât din ţară, cât şi din străinătate (Elveţia, Ucraina, Italia). Studenţii plătesc o taxă de 800 de lei, cazarea, cursul în sine, excursiile aferente. Locul de desfăşurare rămâne Poiana Stampei, deoarece am primit un sprijin masiv de la administraţia de acolo, de la domnul primarViluţ Mezdrea, care s-a arătat foarte deschis faţă de această manifestare.

Ca şi noutate, ediţia a II-a a Master Class-ului vine cu un concert în luna septembrie, încă nu ştiu exact data, un concert la Ateneul Român, unde cei mai buni cursanţi vor cânta acompaniaţi de Orchestra Camerata Regală pe nişte instrumente foarte valoroase ale unei fundaţii din Elveţia. Vom avea două concerte la final, un concert la Poiana Stampei, în cadrul festivalului ,,Flori de pe Dorna”, iar la Bistriţa vom avea un concert la Sinagogă, duminică 26 iulie”, a declarat pentru Răsunetul, Cristina Istrate, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului.

Legătura între acest proiect muzical şi Cristina Istrate nu este deloc întâmplătoare. Cristina Istrate este absolventă a Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. De ce acest master class? ,,Pentru că e necesar sufletului meu”, îmi răspunde Cristina.

,, Am demarat acest proiect şi vreau să merg cât mai departe cu el, pentru că sunt absolventă a Academiei din Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, rezonez cu această lume şi cred, chiar foarte mult, că trebuie să fim înconjuraţi de oameni frumoşi, de lucruri frumoase, de idei frumoase, pentru că asta îmi doresc să fac, asta îmi produce satisfacţie, bucurie şi cred că în măsura în care primeşti, trebuie să şi dăruieşti, iar eu sunt un om împlinit, bucuros, fericit cu ceea ce am realizat şi îmi doresc să împărtăşesc din starea mea de bine şi de bucurie celor din jur. Mulţumirea mea e că reuşesc să adun oameni calitativi, oameni frumoşi din toate punctele de vedere, interesaţi să împărtăşească din experienţele lor, apoi tinerii care vin sunt foarte entuziaşti şi asta mă face să cred că e un proiect de succes”, spune Cristina Istrate.

Vorbim mai apoi de cei doi muzicieni de talie internaţională care vor susţine cursurile, Ştefan Horvath şi Răzvan Suma.

,, Răzvan Suma şi Ştefan Horvath sunt nume de referinţă în lumea muzicală internaţională. Răzvan e unul dintre cei mai activi muzicieni români cu diverse proiecte în derulare. El e solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi profesor la Universitatea de Muzică Bucureşti. Ştefan Horvath e concert maestru al Orchestrei Simfonice din Basel Elveţia, unde desfăşoară o bogată carieră concertistică. Amândoi au o întreagă listă de orchestre celebre în lume, cu care au concertat ca şi solişti şi sunt laureaţi a unor concursuri prestigioase de muzică. mi-au fost alături cu foarte multe sfaturi şi am făcut echipă în coordonarea proiectului. Ideea acestui master class îmi aparţine, dar fiecare şi-a adus contribuţia într-un fel sau altul. În ciuda agendei încărcate, cei doi muzicieni şi-au făcut timp să fie prezenţi la Master Class-ul de la Poiana Stampei, pentru că fiecare vrea să îşi lase amprenta pe generaţiile tinere”.

La finalul discuţiei noastre, Cristina Istrate nu uită de cei care i-au fost alături cu foarte multe sfaturi, de oamenii cu care a făcut  echipă în coordonarea proiectului.

,,Vreau să mulţumesc oamenilor care au fost alături de mine, domnului Gavril Ţărmure care a rezonat la această idee a mea, mi-a oferit sprijinul dumnealui, de fapt întreaga familie Ţărmure şi o includ aici şi pe doamna Mihaela Ţărmure”.

Master Class-ul ,,Muzica la altitudine” este un proiect coordonat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria Poiana Stampei şi Institutul Cultural Român. Pe lângă Cofetăria Cristina, sponsorul fidel al proiectului, anul acesta, s-au alăturat şi alţi agenţi economici dornici să susţină master class-ul, alături de reprezentanţii media.

,,La această ediţie am avut parteneri Centrul Judeţean pentru Cultură, Institutul Cultural Român, Primăria Poiana Stampei, Radio România Cultural, presa locală, BMW automobile care a venit şi a oferit o maşină şi foarte mulţi alţii, cărora le mulţumesc foarte mult”.

Master class-ul ,,Muzica la altitudine” se desfăşoară în perioada 18-26 iulie la Poiana Stampei.

Foto: Facebook

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5