Cristina Iurişniţi, de Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați: Societatea românească este încă împovărată de discriminare și de stereotipuri

Începând cu anul  2015, ziua de 8 mai a devenit Ziua Națională a Egalității de Șanse între femei și bărbați.  

Se marchează, în acest mod simbolic, ‎importanța acestei problematici pentru societatea românească în ansamblul ei, prin sărbătorirea acesteia înainte de Ziua Europei din 9 mai, egalitatea de șanse și de gen reprezintand  fundamentul unei dezvoltări durabile a României ca stat democratic și european.

            Ca președintă a Comisiei de egalitate din Camera Deputaților, permiteți-mi să vă reamintesc că din păcate, țara noastră este penultima în Uniunea Europeană la acest capitol. În 2018, societatea românească este încă împovărată de multiple tipuri de discriminare și de stereotipuri. Este nevoie de o mai bună aplicare a legislației în vigoare, de responsabilizarea instituțiilor în implementarea strategiilor sociale  și a programelor  naționale care să corecteze aceste aspect. Și fiindcătotul pornește de la educație , singura soluție viabilă care poate schimba paradigme comportamentale retrograde daca nu patriarhale in mentalul colectiv sunt politicile educaționale antidiscriminare care să promoveze constant și eficient egalitatea de șanse și de gen în societate a românească actuală.

            Stimate colege și colegi parlamentari, România este semnatara unor tratate internaționale care pun accent pe educație ca mijloc de combatere a discriminării, precum Convenția CEDAW a ONU.

Începând cu anul  2017, Organizația Națiunilor Unite recomanda României să intensifice eforturile pentru respectarea drepturilor femeilor și formula numeroase recomandări pentru îmbunătățirea nivelului de egalitate de șanse și de gen.

            In calitate de dascăl, am datoria să punctez recomandările privind educația: revizuirea urgentăa manualelor școlare și eliminarea stereotipurilor de gen și etnice ; includerea educației de gen și a celei sexuale ca materie obligatorie în curriculum și formarea continuă cadrelor didactice; îmbunătățirea infrastructurii școlare și reducerea diferențele sociale în accesarea educației; eliminarea barierelor structurale si comportamentale care le împiedică pe fete să acceseze domenii de studii masculinizate, precum știința și tehnologia.

            Din nefericire, școala românească promovează clișee și stereotipuri ce nu fac decât să perpetueze inegalitatea de șanse și de gen în rândul generațiilor tinere. Efectele acestui sistem educational neadaptat la valorile europene ale egalității de șanse se văd la orice pas: rata de peste 19 %: la abandon școlar, risc crescut de sărăcie și excluziune socială pentru 25% dintre români - printre cele mai ridicate din UE, afectând în principal copiii, romii și femeile;când doar 10% dintre elevi au acces la educație pentru sănătate și 6%  la educația sexuală potrivit vârstei, România e prima în UE la numărul de sarcini la minore (unele chiar de 10-11 ani). De asemenea cifrele pot continua pentru a se  constitui intr-o radiografiecrudă societală: 6 din 9 elevi români acuză că au fost discriminați sau sunt victime ale bullyingului.

            Accesul inegal la educație și un curriculum care nu respectă dimensiunea egalității de șanse și de gen afectează negativ nu doar dezvoltarea individuală, ci și funcționarea comunităților și a societății. Mai mult, modul în care egalitatea de șanse este perceputăşi implementată reprezintă un indicator important pentru gradul de maturitate al democraţiei unei țări.

            Marți, 8 mai 2018, găzduim la Parlament conferinţa naţională EDUCAȚIA FĂRĂ DISCRIMINARE – SOLUȚIA DURABILĂ PENTRU EGALITATE DE ŞANSE ŞI DE GEN ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ. Vă invit de la ora 10 la sala Drepturilor Omului să ne asumăm împreună obiective concrete în eliminarea stereotipurilor și discriminării din educație, ca paşi naturali spre o Românie modernă şi europeană. Nu înainte de a ne reaminti la 70 de ani de la adoptarea La Paris a Declarației Universale a Drepturilor Omului, de primul articol care promova încă din 1948 egalitatea de șanse și de gen.

„Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi. Ele sunt înzestrate cu rațiune și conștiință și trebuie să se comporte unele față de altele în spiritul fraternității.”

      

PREŞEDINTE

Cristina –Ionela IURIŞNIŢI

 

Comentarii

17/05/18 09:54
Bistritean

Doamna Crstina, de cand e lumea a existat o lupta acerba a muncitorilor si celor care produc plusvaloare, impotriva patronilor si celor care le-a exploatat munca... s-au facut legi, coduri ale muncii... etc. etc. etc. si nici astazi "oamenii muncii " nu au conditii normale si civilizate de munca, trai si viatza ... si mai ales acuma dupa asa zisa Revolutie, patronii pot face ce vor cu salariatii lor... ca nimeni nu-i ia la "intrebari " ... si nu se mai respecta nici timpul mazim al " zilei de lumnca " ... nici... nici... nici... dara-mi-te respectarea drepturilor egale dintre barbati si femei, adica mai pe sleau spus, la munca si conditii de munca egale si salar egal...
Nici femeile de serviciu de la Prefectura de exemplu, care matura la parter sau la etaj, n-au acelasi salar... desi ambele nu stiu decat sa "puna funda rozosina la coada maturii " ... eventual... ca au aceiasi pregatire scolara, au aceleasu " scule de lucru " si fac acelasi lucru si in acelasi fel... si la parter si la etaj... ( asta ca pilda... si cu tenta de referire intre munca celor din provincie si celor " de unde se da lumina " ... cum le place lor sa zica ).
Doamna Cristina, poate printr-o Rascoala sau noua Revolutie... daca se poate realiza aceste deziderate... dar astazi, in astfel de conditii sociale, economice si politice, n-as prea crede eu ca se mai poate ... deoarece cum "ai miscat in front " ... cum guvernatii pun " jandarii " pe tine ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5