Cristina Iurişniţi: O retrospectivă a anului 2017. TOP 10 ABERAŢII
Devenit ministru al Educaţiei după mascarada PSD contra PSD care a dus la căderea guvernului Grindeanu, Liviu Pop îşi începe mandatul cu minciuni, erori gramaticale impardonabile unui ministru al Educaţiei, dar şi de logică, sau incoerenţă a discursului! Viziunea şi strategiile răspund flagrant unor obiective politice imediate, şi rareori unor obiective legate de creşterea calităţii actului educativ sau de nevoile actuale ale învăţământului românesc. Din păcate se continuă cu improvizaţia, ignorarea priorităţilor şi lipsa dezvoltării competentelor tinerilor şi profesorilor din sistem pentru a face faţă realmente unei societăţi tot mai competitive şi globalizante !
Care au fost priorităţile aberante din Educaţie ale ministrului Liviu Pop-cel care a dizolvat în 2012 comisia anti-plagiat pentru a-i salva pielea lui Ponta în 2017 ?
1. „Educaţia e gratuită conform Constituţiei. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plăteşte nimic”!
( Gratuitatea sistemului de educaţie este consacrată în Constituţie la art. 32, fiind un drept al cetăţenilor garantat de către stat)
2. Demiterea a 13 inspectori şcolari generali pe criterii politice (aceştia fuseseră iniţial numiţi în funcţii pe baza concursului)
3. Recomandarea Ministrului la începutul anului şcolar: Părinţii să nu îşi trimită copiii în şcolile nesigure! Ministrul însă în loc să se preocupe de infrastructură deficitară cheltuia inutil peste 300 de mii de euro din banii publici! Pentru ce ??
4. Pentru tipărirea manualului de sport pentru clasa a V-a în premieră naţională! Urmează încă 40 de manuale de pregătire sportivă: patinaj, tenis de masă, schi fond, nataţie, etc.
Domnule ministru, copiii noştri trebuie să facă sport nu să înveţe despre sport! Au nevoie de mişcare şi puterea exemplului, nu să stea cu nasul în cărţi despre sport!
5. S-a continuat cu Manualul universal care a înlocuit 3 luni manualele netipărite la timp, denumit impropriu "compendiu" tot la clasa a V-a şi tot în premieră naţională,
6.Legea Editurii unice de stat şi a manualului unic! Înfiinţarea abuzivă a editurii unice "Editura didactică şi pedagogică", precum şi asumarea proiectului manualului unic de bază, contravine cu principiile democratice europene, distrugând concurenţa pe piaţa manualelor şcolare, dar şi varietatea şi calitatea acestora. Monopolul editorial e de fapt monopolul pe informaţie care ne întoarce în negura timpurilor, la vechile practici comunistoide!
7.INTERZICEREA manualelor auxiliare la clasă: printr-un Ordin de ministru au fost interzise toate manualele şi culegerile facultative pe care le foloseau cadrele didactice pentru aprofundare. După publicarea celebrei liste, îndelung aşteptată, matematica a rămas singura disciplina văduvita de culegeri şi alte auxiliare aprobate!
8. Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru anul 2018 este cel mai mic din ultimii 27 de ani - subfinanţarea acestuia menţinându-se la un ruşinos procent de aproximativ 3% din PIB, sub nivelul Bulgariei.
355 RON/ an, atât valorează educaţia unui elev pentru PSD-ALDE!
9. Un nou val de profesori slab pregătiţi au ajuns în 2017 la catedră, mai exact 6.876 de cadre didactice care au obţinut nota 5 sau 6 la examenul de titularizare au ajuns să predea în sistemul public
10. Perpetuarea abandonului şcolar : 102.011 de elevi au dispărut din sistemul educaţional în 2017, conform analizelor efectuate de Ministerul Educaţiei Naţionale. S-a constatat că: "în anul şcolar 2016 — 2017 au fost înscrişi 2.993.405 de elevi. Ştim doar că 13.471 de elevi au abandonat şcoala, 8.096 de elevi s-au retras, 22.086 de elevi au plecat în străinătate, 13.181 de elevi au fost exmatriculaţi, 21.489 de elevi nu s-au mai prezentat la şcoală, iar 437 de elevi au decedat."
CIREAŞA de pe TORT:
Schimbarea structurii examenului de Bacalaureat – competenţele ligvistice şi digitale vor fi susţinute în iarnă, în perioada 12-22 februarie deşi programa nu poate fi parcursă integral iar situaţia şcolară nu este încheiată!
Pentru a încheia într-o notă ironică, să-i urăm ministrului Liviu Pop să nu-şi mai bată capul cu vorbele, cu erorile şi greşelile în care se împiedică de vreme ce are " faptele" la purtător după cum afirmă!
Atâta timp cât un ministru al Educaţiei se adresează unor viitori absolvenţi dovedind că nu stăpâneşte logica discursului şi simplele operaţii aritmetice proiectându-i acum 17 -18 pentru a-şi exprima opiniile despre cum arata clădirea în prima lor zi de şcoală, nu avem cum să mai credem în dictonul „speranţa moare ultima"! Pentru ministrul Liviu "Genunche" Pop, „fiecare copil merită un viitor mai bun decât cel prezent”.
Lista aberaţiilor din Educaţie în anul de graţie 2017 depăşeşte cu mult top 10!
Interpelările USR , amendamentele şi iniţiativele legislative pe care le-am promovat în calitate de deputat, membru în Comisia de învăţământ au vizat finanţarea Programului "Şcoală după Şcoală", reducerea abandonului şcolar, depolitizarea sistemului de învăţământ, generalizarea Educaţiei pentru sănătate în şcoli, dezvoltarea şcolilor profesionale par mici picături de normalitate într-un ocean de probleme care ţin în continuare sistemul educaţional în stare de avarie!
Provocarea anului 2018 va fi cea a micilor bătălii ale bunului simţ care ar putea fi câştigate în lupta cu absurdul, incompetenţă şi deciziile exclusiv politice!
Deputat
Cristina Iurişniţi
Citiţi şi:
- Deputatul Cristina Iurișniți (USR) reclamă managementul defectuos de la Ministerul Educaţiei Naţionale
- Scrisoare deschisă a deputatului Cristina Iurişniţi: Copiii din România au nevoie să facă sport nu să înveţe despre sport
- Deputat Cristina Iurişniţi: Ne aşteaptă un an şcolar dificil!
- Ministrul Educaţiei: Manualele pentru clasa a V-a vor ajunge în maximum 5 săptămâni. Lansăm concurs pentru autori de manuale, nu edituri!
- Deputatul Cristina Iurişniţi: PSD din nou nu respectă Constituția! Legea manualului şcolar este neconstituţională
Adaugă comentariu nou