Criticul Ion Simuţ şi-a lansat cartea de istorie literară, la Bistriţa
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, a organizat, în sala „Gavril Scridon” a bibliotecii, conferinţa susţinută de criticul Ion Simuţ - „A existat dizidenţă literară înainte de Paul Duma?”. Universitarul Facultăţii de Litere din Oradea a avut un dialog deschis în cadrul căruia a vorbit, cu colegii scriitori prezenţi în sală, despre dizidenţii români din perioada lui Dej, amintind aici pe Vasile Voiculescu, care a semnat sub numele de Valeriu Anghel poezia „Adio libertate” în ziarul „Luceafărul” din Paris, fiind identificat şi condamnat la moarte, Victor Valeriu Martinescu, care a semnat cu pseudonimul „Haiduc” poezie în revista „Caiete de dor”, dar şi cunoscutul epigramist Păstorel, care pentru epigramele transmise prin viu grai a fost condamnat la moarte. Să nu uităm de poetul Radu Gyr, de două ori condamnat la moarte, prima dată pentru că a făcut parte din administraţia legionară şi apoi pentru poezia „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!”.
Istoricul literar Ion Simuţ a vorbit despre puterea poeziei şi despre mesajul pe care-l transmitea aceasta, poeţii fiind de fiecare dată verificaţi la sânge.
În acelaşi cadru a fost lansată cartea „Literaturile române postbelice” semnată de Ion Simuţ, despre care managerul instituţiei gazdă, Ioan Pintea, spune că este scrisă limpede, fiind bine documentată şi că este în relaţie cu istoria României postbelice, o carte polemică care face de acum parte din rândul istoriilor literaturii române.
La rândul lui, criticul Andrei Moldovan îl consideră pe Ion Simuţ un lovinescian care ţine la concepte, ordine şi evaluare.
Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de autografe şi cu bucuria întâlnirii cu criticul şi istoricul literar Ion Simuţ.
Adaugă comentariu nou