Cum functioneaza un generator de curent pe gaz?
Exista mai multe tipuri de generatoare pe gaz, dar toate functioneaza similar. Aceste aparate furnizeaza energie electrica in timpul intreruperilor si previn oprirea activitatilor zilnice sau intreruperea operatiunilor comerciale. Aceste generatoare sunt disponibile in mai multe configuratii electrice si fizice pentru utilizarea in mai multe aplicatii. Acest articol explica modul in care un generator functioneaza si care sunt componentele sale principale, cum se comporta ca sursa de energie secundara si de ce sunt utile.
Generatoare gaz – cum este produsa energia electrica
Un generator electric este un dispozitiv care transforma energia electrica pe care o obtine din surse externe electrice, ca iesire. Este foarte important sa intelegi ca un generator nu creeaza energie electrica si foloseste energia mecanica pe care o primeste pentru a determina incarcare electrica pe care o transmite unui circuit extern. Fluxul acesta de sarcini electrice reprezinta curentul electric de iesire pe care un generator il ofera. Mecanismul acesta poate fi inteles considerand generatorul ca fiind analog cu o pompa de apa care determina curgerea apei dar nu creeaza apa care curge prin ea.
Generatorul modern functioneaza pe principiul inductiei electromagnetice descoperita de Michael Faraday. Acesta a descoperit ca fluxul de sarcini electrice poate fi indus prin miscarea unui conductor electric cum ar fi un fir care contine sarcinile electrice in campul magnetic. Miscarea aceasta creeaza o diferenta de tensiune intre cele doua capete ale firului sau ale conductorului electric, care la randul sau determina trecerea incarcarii electrice, generand curent electric.
Componente generatoare de curent pe gaz
Cele mai importante componente ale unui generator electric pe gaz sunt motorul, sistemul de alimentare, sistemul de evacuare si racire, sistemul de ungere, incarcatorul de baterie, cadrul, panoul de control si regulatorul de voltaj.
Motorul este o sursa de energie mecanica de intrare spre generator. Dimensiunea motorului este proportionala cu puterea maxima pe care generatorul poate sa o furnizeze. Sunt mai multi factori de luat in calcul in momentul evaluarii motorului pentru generator. De exemplu, producatorul motorului trebuie sa fie consultat pentru a se obtine specificatiile complete de functionare si programele de intretinere.
Conteaza foarte mult tipul de combustibil utilizat de generatoare, iar in cazul gamei de generatoare pe gaz acestea pot avea mai multe tipuri de alimentare. Exista generatoare gaz mici care functioneaza cu butelie si generatoare pe gaz mari, care functioneaza prin conectarea la reteaua de alimentare cu gaze.
Sunt si generaoare care functioneaza cu propan in forma gazoasa sau lichefiata sau generatoare care functioneaza cu gaz natural. Acestea difera prin prisma faptului ca se adapteaza la combustibilul utilizat astfel incat sa produca energia electrica necesara tipului de activitate sau situatiei specifice pentru care a fost cumparat. Un alt aspect la fel de important este faptul ca in functie de dimensiunile spatiului deservit, generatoarele pot avea capacitati diferite si pot fi mai mari sau mai mici, cu autonomie extinsa sau cu autonomie de scurta durata. In cazul spatiilor mari sau in domenii precum horeca este foarte important ca generatorul sa ajute mult timp la mentinerea activitatii, astfel incat sa nu apara intreruperi
Citiţi şi:
- Cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi despre generatoarele electrice
- Beneficii si modul de functionare al panourilor fotovoltaice
- Îți construiești casă nouă? Află câteva modalități prin care îți poți digitaliza locuința în 2023, eliminând nevoia gazelor naturale
- Reguli pentru funcționarea corectă a aparatelor de sudură
- Bărcile cu motoare tradiționale, înlocuite de cele electrice
Adaugă comentariu nou