Cum iti dai seama ca suferi un atac de panica? La ce specialist mergi

Atacul de panica este o afectiune frecventa, confundata adesea cu atacul de cord. Se crede, conform statisticilor, ca 1 din 3 persoane sufera la un moment dat in viata ei de atac de panica. Fie pe durate mai lungi, fie mai scurte. Acesta este si motivul pentru care intentionam sa lamurim simptomele atacului de panica. Astfel persoanele afectate sa stie la ce fel de specialist trebuie sa mearga.

Simptomele atacului de panica

Atacul de panica dureaza putin, numai 10-15 minute, dar senzatiile si emotiile sunt foarte puternice. Suferinzii de atac de panica il descriu ca fiind ceva cu care nu vor sa se mai intalneasca. Te simti curpins de o frica foarte puternica, insotita de multe alte simptome si crezi in acel moment ca s-a terminat cu viata ta, ca o sa mori. Ai palpitatii puternice, poate mai puternice decat le-ai avut vreodata, transpiri, nu poti sa respiri si ai dureri in zona inimii. Acestea sunt simptomele care trimit persoanele afectate la cardiolog. Evident acesta nu gaseste nimic in neregula. Riscul este ca, neavand nimic la inima, sa nu investighezi mai departe ce ti s-a intamplat de fapt.

Diagnosticul de atac de panica

Alta directie gresita de diagnosticare a acestui episod poate fi una gastrointestinala, pentru ca atacul de panica este insotit de greata, diaree si lesin. Senzatie de rau generalizat. Dar nu este nimic de natura gastrointestinala.

Atacul de panica este insotit si de puseuri (valuri de caldura si frig), frisoane, tremor, ameteala si amorteala localizata. Daca ai avut vreodata o cadere de calciu, e posibil ca starile care te incearca sa fie similare (la care se adauga celelalte seturi de simptome).

Mai mult decat orice simptom enumerat mai sus, merita sa te puna pe ganduri senzatia de irealitate. Adica acel sentiment ca parca nu ti se intampla tie, ca esti spectator in propria poveste. Daca pui laolalta simptomele de mai sus si adaugi senzatia de irealitate e semn clar ca suferi de atac de panica.

Ce ai de facut in caz de atac de panica?

Inainte de toate trebuie sa mergi la medicul de familie care iti cunoaste istoricul medical. Daca este un bun profesionist va recunoaste usor atacul de panica. Iti va da o trimitere la psihiatru care iti va pune diagnosticul si iti va prescrie un tratament medicamentos. In paralel cu acesta trebuie sa consulti un psihoterapeut cu care sa incepi procesul de recuperare din panica. Tratamentul medicamentos lucreaza in organismul tau la refacerea echilibrului chimic. Adica te va pastra pe linia de plutire. Daca vrei sa te recuperezi si sa nu mai ai niciodata astfel de episoade, obtii acest lucru prin psihoterapie.

Daca locuiesti intr-un oras mare, nu ai dificultati in a gasi un psihoterapeut si o metoda buna de recuperare. Dar ce faci daca locuiesti in provincie? Nu-ti face probleme, poti apela la un psiholog online folosind conexiunea ta la internet. Sedintele online sunt ca si cele de la cabinet doar ca nu trebuie sa te mai deplasezi pana acolo. Deci, da, te poti recupera complet din aceasta problema daca iti doresti suficient de mult. Si esti gata sa duci pana la capat sedintele de psihoterapie.

Articol furnizat de Cabinet psiholog Simona Jeles.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5