Anxietatea, o afectiune care se poate trata la cabinetul de psihoterapie
De-a lungul vietii noastre ne confruntam cu o multime de situatii la care nu ne-am asteptat. De multe ori ajungem sa traim un sentiment puternic de nesiguranta si de iritare, de teama puternica, aparent nemotivata. In acel moment devenim anxiosi. Anxietatea este o emotie utila supravietuirii, este o emotie normala, pe care o avem cu totii. Ea ne ajuta sa ne ferim de posibile situatii in care am putea sa fim in pericol si sa reactionam imediat.
Odata cu intensificarea emotiei si cu aparitia unei frici continue, unui sentiment de vinovatie sau nesiguranta permanent vorbim deja despre o afectiune psihologica si psihica, cu urmari psihice si fizice. Nu ne mai putem concentra din cauza anxietatii, ne pierdem apetitul, nu putem dormi bine, relatiile sociale dispar incet, incet, calitatea vietii nu mai e la fel. Un lucru important de notat este ca anxietatea face intotdeauna referire la viitor, ne ingrijoram, devenim obsesivi in legatura cu evenimente care vor avea loc.
Practic esti intr-o stare de alerta continua, desi nu ai avea de ce sa fii, si asta poate fi foarte epuizant pe termen lung, iti pierzi toata energia anticipand ceva ce oricum nu se va intampla la nivelul pe care il preconizezi. Pericolul imininent la care fac referire toate persoanele anxioase nu este determinat obiectual, nu ai avea de ce sa ai o asemenea teama prelungita. Te astepti in orice secunda sa se intample ceva si oricum ar fi scenariul care se intampla virtual in fata ta va trebui sa actionezi pe loc, rapid.
Simptomatologie
Simptomele asociate anxietatii privite ca boala sunt urmatoarele: ritm cardiac crescut, respiratie rapida, iritabilitate, imposibilitatea de a sta linistit pe perioade mari de timp, insomnii prelungite, dar si cosmaruri, atacuri frecvente de panica, moderate, amintiri negative care tot revin si ne chinuie. Desigur, pot fi mult mai multe, fiecare pacient are un mod tipic de manifestare, dar o diagnosticare clinica va urmari mereu astfel de simptome clare. In formele mai usoare de anxietate, simptomele pot fi in numar mic si de multe ori trec neobservate. Dar cand se agraveaza anxietatea si tot nu e tratata avem un cumul de simptome care ne aduc in fata medicului, intrucat nu mai putem sa facem fata singuri unui asemenea „asalt”.
Diagnosticarea anxietatii se face doar de catre medicul specialist, iar odata ce stii ca ai aceasta afectiune trebuie sa iei masuri imediate. De ce imediate? Pentru ca de la anxietate se ajunge la depresie, la alte afectiuni psihice care au legatura cu ea si psihicul nu mai poate „duce” atat de multa stare de alerta din orice.
Doua tratamente, unul e mai eficient
Optiunile de tratament pentru anxietate sunt simple: medicamente speciale sau psihoterapie. De multe ori nici nu e nevoie de medicamente prescrise pentru ca schimbari bine gandite in viata personala pot duce la disparitia simptomatologiei.
Dar in cazurile moderate si severe s-ar putea sa fie nevoie de medicamente pentru a avea o viata de zi cu zi mai simplu de trait. Doar medicul specialist poate stabili cand e nevoie de medicatie si cand nu. Pe lista de medicamente pentru anxietate se numara antidepresivele, sedativele, asta pentru a restabili echilibrul chimic din creier.
De regula psihoterapia e si cel mai bun tratament indiferent de severitatea simptomelor asociate anxietatii. La psihoterapeut inveti diverse tehnici si strategii pentru a putea face fata anxietatii fara sa ai nevoie neaparat de medicamente foarte multe si de schimbari radicale in viata.
Sedintele la cabinetul de psihoterapie pot fi individuale, impreuna cu alti membri ai familiei care poate contribuie la aceasta anxietate, pot fi si de cuplu. Depinde mult de manifestarile pacientului si de tipul de anxietate identificata la evaluarea sumara de la inceput. Scopul psihoterapiei e simplu: sa te ajute sa intelegi de ce simti ceea ce simti, ce determina anxietatea si cum ai putea sa schimbi reactia la aparitia simptomelor. Anumite tipuri de terapii pentru anxietate pot sa schimbe comportamentul si sa elimine gandirea negativa.
Terapii utilizate in tratarea anxietatii
La ora actuala se folosesc mai multe tipuri de terapie la cabinetele psihoterapeutice. De exemplu, avem terapia cognitiv comportamentala. Gandurile sunt cele care ne afecteaza comportamentul si modul in care ne simtim, sentimentele, emotiile. Prin terapia cognitiv comportamentala intelegi si identifici gandirea negativa si inlocuiesti comportamente care duc la anxietate cu o gandire mai realista si cu actiuni efective, cu mecanisme care se pot declansa ca sa previna sau sa amelioreze din simptomele anxietatii.
Alta terapie e cea a expunerii. E la fel de simplu de aplicat si e foarte eficienta. Daca nu te mai temi de ceva treci mai usor peste anxietate. Asadar aceasta terapie incearca sa te puna fata in fata cu obiecte, situatii care iti produc anxietate pentru a putea sa inveti cum sa reactionezi, sa iti dai seama de propriile reactii. Data viitoare cand ai stimuli de acelasi fel nu vei mai avea anxietatea la care te asteptai de fiecare data.
Psihoterapeutul mai poate folosi si terapia prin arta, pentru a putea sa exprimi emotiile vizual, artistic si sa practici relaxarea si constientizarea anxietatii si manifestarilor ei, terapia psihoanalitica, care vrea sa iti dezvaluie conflictele inconstiente care duc la anxietate.
Citiţi şi:
- Remedii impotriva anxietatii
- Totul despre anxietate- expresia nevoii noastre de CONTROL ȘI PREDICTIBILITATE. Psiholog Miruna Maxim, Dorna Medical
- Cele mai bune semințe pentru a combate stresul și anxietatea: chia, susan, in
- 5 beneficii ale meditației dovedite științific
- Cum sa faci față anxietății și stresului
Adaugă comentariu nou