Cum să alegi cea mai bună mașină second hand: 5 sfaturi
Achiziționarea unei mașini reprezintă o provocare, indiferent de circumstanțe, iar procesul este cu atât mai dificil atunci când autoturismul ce urmează a fi cumpărat este la mâna a doua. Este vechiul proprietar un om de încredere? Sunt informațiile pe care el le oferă veridice? Ascunde lucruri despre incidente în care ar fi putut fi implicat autoturismul? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care majoritatea celor care achiziționează mașini second hand și le pun. Din păcate, răspunsurile pe care le poți identifica nu sunt sută la sută valide și poți oricând să ai surprize neplăcute după ce cumperi deja mașina. Totuși, sunt anumiți pași pe care îi poți urma dacă vrei să reduci incertitudinile la un nivel minim.
Cât costă o mașină second-hand?
Chiar dacă optezi pentru un autoturism la mâna a doua, trebuie să iei în calcul că există varianta ca prețurile să fie destul de mari chiar și pentru această piață. În cazul în care știi că nu ai la dispoziție o sumă care să îți permită să alegi absolut orice model îți dorești, indicat ar fi să stabilești un set de criterii de bază pe care le vei avea în vedere atunci când vei alege autoturismul potrivit. Pe lângă aceste criterii, ține cont și de celelalte cheltuieli pe care le vei efectua odată cu achiziționarea mașinii, respectiv asigurările și taxele. În baza bugetului creionat și al criteriilor stabilite, poți identifica și marca și modelul de autoturism pentru care să optezi.
Apelează la cunoscători
Piața auto este una în interiorul căreia activează foarte mulți oameni care nu sunt întotdeauna de bună credință. Există foarte multe autoturisme care se vând la mâna a doua și care au probleme pe care un ochi nespecializat nu le poate detecta. Tocmai de aceea este recomandat ca atunci când mergi să vezi un autoturism pe care ești tentat să îl cumperi să iei cu tine și un mecanic auto sau un prieten care se pricepe foarte bine la mașini. Vei putea avea astfel o sursă de încredere, care să te informeze dacă există probleme care fac din mașina pe care o dorești una pe care n-ar trebui să o cumperi.
Nu te grăbi
Atunci când dorești să îți cumperi un autoturism, este posibil ca entuziasmul să fie la un nivel destul de ridicat și să preia controlul asupra deciziilor tale, decizii care ar trebui să fie luate în mod lucid și rațional, având în vedere tipul bunului pe care urmează să îl cumperi. Este necesar să îți păstrezi calmul și să eviți ofertele care par prea bune pentru a fi reale. În general, ofertele cu prețuri mult sub cel din piață ascund detalii care te-ar face cu siguranță să dai înapoi, dacă le-ai cunoaște. Nu te grăbi să achiziționezi o astfel de mașină, ci continuă să cercetezi piața. Pot exista și situații în care ofertele foarte bune nu ascund nimic neplăcut, dar acestea sunt destul de rare, iar verificările pe care trebuie să le faci sunt destul de ample. Nu uita nici de specialistul recomandat la punctul anterior.
Identifică locurile în care merită să cauți
Site-urile de vânzări și site-urile de vânzări auto nu sunt întotdeauna o variantă de încredere, pentru că la nivelul lor activează foarte mulți dintre așa-numiții samsari, adică vânzători de automobile aduse din diferite țări, uzate sau cu accidente la activ, dar frumos cosmetizate, în așa fel încât cumpărătorii să poată fi păcăliți. Te poți ghida după review-uri, comentarii și poți căuta online informații despre site-urile și utilizatorii în cauză. De asemenea, poți merge și la târguri auto, pentru că astfel intri direct în contact cu vânzătorii și îți poți da seama de seriozitatea lor. Recomandați sunt și dealerii autorizați. Dacă îți dorești o mașină americană, poți apela la un dealer Ford. Fii foarte vigilent la orice detaliu ți se pare suspect, pentru că investiția într-un autoturism la mâna a doua nu mai poate fi recuperată, astfel că ea trebuie să fie din prima una reușită.
Fii atent la detalii
Atunci când vezi pentru prima oară mașina, fii foarte atent la cum se prezintă aspectele care te interesează în mod deosebit. Dacă e o mașină apărută recent, dar care prezintă semne de uzură, în ciuda kilometrajului nu foarte ridicat, atunci este foarte posibil ca ceea ce vezi în bord să nu fie kilometrajul real. De asemenea, acordă atenție și modului în care se prezintă vopseaua, caroseria și ușile. Acestea pot ascunde semne ale unor accidente ascunse.
Cumpărarea unei mașini la mâna a doua nu este o misiune simplă, poate implica destul stres, dar urmând pașii potriviți vei reuși să alegi ce ți se potrivește.
Adaugă comentariu nou