Cum să ne îngrijim casele din Centrul istoric? Cină între vecini!
Joi, 07/14/2022 - 09:48
”Cum să ne îngrijim casele din centrul istoric? Cină între vecini!” - Acțiunea pilot 4 din cadrul proiectului „ACTIVE CITIZENS” , Program european URBACT III
Municipiul Bistriţa este partener în cadrul proiectului ACTIVE CITIZENS, finanţat prin programul URBACT III, alături de Agen (Franţa) – lider de proiect, Santa Maria da Feira (Portugalia), Kralove (Cehia), Tartu (Estonia), Saint-Quentin (Franţa), Cento (Italia) şi Dinslaken (Germania). Proiectul se axează pe participarea cetăţenilor şi implicarea lor în politica locală, care trebuie să devină o obişnuinţă, un proces de colaborare între cetăţeni și administraţie.
În cadrul programului URBACT, Acţiunile la Scara Mică (Acţiunile pilot) reprezintă un concept nou, fiind pentru prima dată când pot fi realizate. Pe parcursul proiectului au fost implementate mai multe astfel de acţiuni, care au fost incluse în Planul Integrat de Acţiune.
Primăria municipiului Bistriţa, împreună cu Grupul Local Urbact vă invită la cea de-a patra actiune pilot intitulată ”Cum să ne îngrijim casele din centrul istoric? Cină între vecini!”, care va avea loc în data de 15 iulie a.c., de la ora 19:00, în curtea de pe Axa Coroanei, aceeași curte în care s-a realizat Acțiunea la Scară Mică 2 ”Curțile care ne-adună”, pe Pasajul VI.
Întâlnirea va avea loc într-un cadru convivial, în cadrul căreia vor fi prezentate exemple de bună practică privind reabilitarea caselor din centrul istoric, iar arhitecți și specialiști în domeniu vor răspunde întrebărilor ridicate de cetățeni referitoare la ”Cum să ne îngrijim casele din centrul istoric?” Ce reguli trebuie să respectăm? Care sunt exemplele pozitive, dar cele negative?
Voluntarii asociației ”Tineri pentru comunitate” vor prezenta un joc experimental, realizat de parteneri, în cadrul proiectului și intitulat ”Participarea cetățenilor? Sigur nu!”. Este un joc care conţine 42 de motive, argumente, pretexte, etc. pentru a nu da glas cetăţenilor în administraţia locală! Care sunt argumentele celor care sunt împotrivă, sau a celor care nu sunt convinşi de participarea cetăţenilor? Punctul forte al jocului este că este bazat pe psihologia inversă, iar cei care îl joacă trebuie să afle ce putem face să demontăm toate aceste motive, şi deci să încurajăm participarea activă a cetăţenilor în viaţa oraşului.
Printre invitații la eveniment se numară: cetăţeni, firme și organizații care dețin case și birouri în centrul istoric, în special din zonele invecinate, de pe străzile Dornei, Liviu Rebreanu, Piața Centrală, Piața Unirii, specialiști și arhitecți din cadrul OAR – filiala Transilvania, precum şi alţi factori interesaţi. De asemenea, trebuie menţionat faptul că artistul restaurator Teo Petrean va face o demonstraţie practică a felului în care pot fi readuse la viaţă diverse piese componente ale caselor, pentru a le putea prezerva moştenirea istorică şi a reda frumuseţea centrului istoric.
Implicarea cetățenilor în revitalizarea centrului istoric este extrem de importantă și trebuie să găsim mecanisme și proceduri pe care să le testăm și apoi să le permanentizăm. Acest proiect ne oferă tocmai această posibilitate de a încerca modalități noi de consultare și de implicare a cetățenilor.
Pentru ca atmosferă să fie cât mai prietenoasă și mai destinsă, întâlnirea va avea un caracter informal, de socializare.
”Dați de știre pe stradă”, anunțați vecinii să vină la această întâlnire la care vă așteptăm cu limonadă și plăcinte!”
Citiţi şi:
- ROCK THE BACKYARD! Eveniment pentru promovarea şi revitalizarea patrimoniului din Centrul Vechi al Bistriţei
- Bistriţa Center Shops, magazinele din centrul istoric vor fi promovate printr-o hartă comercială
- Sâmbătă sunteţi invitaţi la târg!
- Primarul Ioan Turc: Avansăm în proiectul de regenerare urbană a imobilelor din Centrul istoric!
- SOLIDARITATEA
Meniu principal
Ultimele stiri
Sâm, 08:42
Andrei Marga: Ce înseamnă proeuropean? Cultura
Revista „UZP”, publicație editată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România ( UZPR ),...
Comentarii
prof. Vasile Găurean -
Lun, 21:40
Este o mică bijuterie narativă relatarea dumneavoastră, domnule IRZ ! Cititorii au aflat ce flori...
cititor -
Lun, 19:59
Cândva fotbaliștii de la Gloria mergeau la meciuri duminica îmbarcați într-un camion fără prelată,...
Balan Marius- Horea-ecologist -
Lun, 09:57
Macar numele marelui poet sa nu-l engleziti bai neamule !
book stiu bine ce inseamna dar in alt...
Rus Augustin -
Sâm, 19:52
STIMATĂ DOAMNĂ,
Pătrundeți așa de bine în „universul copiilor”, ajutată probabil de statutul...
Autorul -
Sâm, 18:38
Mulți ani cu sănătate, împliniri și spor în toate domnule Filimon Neamțu de ziua onomastică 14...
Aniversări
Sincere urări de sănătate şi bucurii, putere de muncă și proiecte profesionale și personale reușite îi dorim, în ceas aniversar, doamnei prof.
Cu ocazia zilei de naştere, urăm dnei MARIA OLTEANU, poet, multă sănătate, fericire şi bucurii.
La mulţi ani!
Redacţia „Răsunetul”
În ceas aniversar, urăm dlui ILIE MUŞINĂ, viceprimar al comunei Ilva Mică, multă sănătate şi mult succes în toate proiectele pe care le întreprindeți...
Adaugă comentariu nou