Cum știi dacă ai ureche muzicală sau nu? Află aici!
Există multe situații în care oamenii cântă muzică după ureche. Unii se nasc cu un auz absolut și, fără eforturi conștiente, sunt capabili să identifice notele prin frecvența lor unică. Există, însă, și cei care au un auz relativ, care este la fel de valoros și eficient și poate fi învățat de toți muzicienii, la orice vârstă. Așadar, dacă vrei să știi cum îți poți antrena urechea, citește acest articol.
Iată răspunsurile la câteva dintre întrebările tale:
Am ureche muzicală? Ce se întâmplă dacă sunt afon?
Nimeni nu este afon. Dacă oamenii nu ar recunoaște sunetele, le-ar fi imposibil să deosebească vocile persoanelor cunoscute la telefon sau accentele diferite atunci când cineva vorbește o limbă străină.
Antrenamentul auzului necesită o practică constantă?
Odată ce un copil a învățat să deosebească culorile, nu mai este necesar să le repete, pentru că acestea îi rămân în minte. Același lucru este valabil și pentru muzică. Odată ce ai aflat cum sună notele, vei putea să redai zilnic aceste sunete, mai ales când auzi muzica. Nu le poți uita din moment ce le-ai învățat. Pentru a-ți ușura munca, caută pe www.mcmusic.ro un instrument (de preferință chitară), care să îți fie pe plac și repetă acordurile până le memorezi.
Cât durează să dezvolți un auz relativ?
Antrenamentul urechii este un proces continuu. Cu toate acestea, 80% din progres poate fi obținut în primele 4-6 luni. Atunci când înveți să cânți la un instrument muzical sau când solfegiezi, te și antrenezi. Când ajungi să poți cânta multe melodii după ureche, ai făcut deja un progres.
Pot "citi" muzica - de ce să învăț să cânt după ureche?
Muzica înseamnă sunet. Partea scrisă este doar o modalitate de a înregistra activitatea compozitorului pentru generațiile viitoare, dar nu este un aspect definitoriu. Mulți muzicieni se bazează pe ceea ce "citesc", dar acest lucru îi distrage de la ceea ce este cu adevărat important, sunetul. De aceea, majoritatea instrumentiștilor memorează piesele pentru a se concentra pe acest aspect, nu pe text.
Aud cu dificultate / îmi pierd auzul - voi putea învăța să cânt după ureche?
Antrenamentul auzului nu are de-a face cu urechea, ci, mai degrabă, cu exercițiul creierului. Acesta înțelege ceea ce auzi tu, fie că acel semnal provine dintr-o sursă exterioară (un concert) sau din imaginația ta. Acesta este motivul pentru care Beethoven a putut continua să compună simfonii după ce și-a pierdut auzul - el a dezvoltat un auz relativ la un nivel la care nu a mai fost nevoie să verifice cum sună muzica sa.
În concluzie, poți dezvolta un auz muzical relativ. Acesta este rezultatul unui antrenament permanent. În timp, vei putea chiar să compui propriile piese și acesta poate deveni party trick-ul tău.
Sursă: pinterest.com
Citiţi şi:
- Pe braţul propriu au indus medicii creşterea unei urechi noi
- Dascăli de la CSEI Beclean se perfecționează în pregătirea elevilor cu deficiențe auditive
- Cum poate muzica să-ți îmbunătățească performanța și motivația în timpul antrenamentelor fizice?
- Judeţul Bistriţa-Năsăud, prin ochii unui englez
- Sonata lunii
Adaugă comentariu nou