DUS- ÎNTORS

Sonata lunii

ELENA M. CÎMPAN

Luna este un frecvent motiv, atât în literatură, cât şi în muzică. Element romantic, ea face posibilă exprimarea sentimentelor, devine confidentă şi, în lumina ei, obscură, se ţes gânduri de iubire.
Luna a fost cântată, în versuri, „lună, tu, regina nopţii!”, a fost sursă de inspiraţie pentru poeţi şi pentru muzicieni. M-am gândit în serile acestea de vară, calde şi luminoase, că nicăieri luna nu a fost mai bine înţeleasă decât în piesa „Moonlight Sonata”, de Beethoven. Aici se regăsesc feţele lunii, de linişte, de iubire, de acorduri, de durere, de înţelegere, de tristeţe, de prietenie, de lumină, de taină, de vrajă, de pază, de apropiere, de poezie, de însoţire...
S-a spus că Sonata compusă de Beethoven, închinată lunii, este o meditaţie, şi că notele care se repetă ar putea fi silabele întrebării „de ce?” O ipostază în care ne aflăm de multe ori şi nu găsim răspuns decât într-o creaţie, personală sau străină.
Aceasta este povestea Sonatei: Beethoven , născut la Bonn, Germania, în 1770, şi decedat la Viena, în 1827, era foarte trist după moartea prinţului Germaniei, care a fost protectorul lui. În acele momente, de singurătate, surzenia, boală de care suferea, devenea tot mai grea. În acele momente, îl vizitau cele mai negre gânduri. Într-o noapte, o tânără, care era oarbă, i-a strigat la ureche: „Aş da orice să văd lumina nopţii!” Beethoven a fost mişcat de această declaraţie, gândindu-se că el putea să vadă. Şi atunci i-a revenit pofta de viaţă şi a compus una din cele mai frumoase piese de muzică din toate timpurile, „Sonata lunii”. Se spune că melodia imită şi seamănă cu paşii înceţi ai oamenilor, printre care şi ai lui Beethoven, conducându-l pe ultimul drum pe Prinţul Germaniei.
Luna este tot acolo, în formele ei, de Crai Nou, de Semilună, de Lună Plină, dintotdeauna. Noi suntem aici, cu calităţile şi cu defectele noastre, dintotdeauna. Şi atunci când credem că suntem cei mai trişti, să ne amintim că pe alţii îi doare şi mai mult. Şi să ascultăm „Sonata lunii”...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5