Curtea Constituţională a României: Pensiile NU se taie
Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) s-au pronunţat, vineri, asupra celor două legi de austeritate pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea. După o dezbatere care s-a prelungit pe parcursul a două zile, aceştia au decis că legile NU sunt constituţionale. Mai exact, judecătorii au respins câteva articole din cele două legi. Unul dintre acestea este Articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, articol prin care se decidea tăierea pensiilor cu 15%.
Practic, acest lucru înseamnă că tăierea pensiilor este neconstituţională, ea nemaifiind posibilă. Cât priveşte restul articolelor din lege, rămâne de văzut dacă Parlamentul se va pronunţa doar pentru modificarea Articolului 9 sau va reface în totalitate legea.
Iată articolul respins de CCR:
Art. 9 -(1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%.
(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei.
În urma deciziei CCR, cele două legi se reîntorc la Parlament spre a fi modificate în punctele găsite de Curte ca neconstituţionale, urmând ca după armonizarea cu punctul de vedere exprimat de judecătorii acestei instituţii şi adoptarea lor în plenul reunit, să fie trimise preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare.
Cele două legi pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea sunt Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Acestea fuseseră atacate la CCR cu cinci sesizări.
Două dintre sesizări au fost depuse de magistraţii Curţii Supreme şi vizau reducerea pensiilor şi salariilor bugetarilor, dar şi a pensiilor speciale. PSD a sesizat Curtea în cazul Legii care prevede, printre altele, reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. De asemenea, PSD a contestat şi legea care prevede recalcularea pensiilor speciale. A cincea sesizare a venit de la PNL şi viza legalitatea Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Judecătorii Curţii amânaseră pronunţarea deciziei pentru vineri, după ce, joi, şedinţa a durat aproape şase ore. Aceasta a fost prima şedinţă în noua formulă, după numirile lui Mircea Minea şi a Iuliei Motoc, susţinuţi de actuala Putere, şi alegerea lui Augustin Zegrean, fost parlamentar PDL, ca preşedinte al instanţei constituţionale.
Citiţi şi:
- Forma finală a legilor de austeritate
- Augustin Zegrean (CCR): „Nu noi am obligat Guvernul să majoreze TVA”
- PRECIZĂRI PRIVIND REGIMUL CUMULULUI PENSIILOR CU VENITURILE SALARIALE
- Casa Judeţeană de Pensii: Indicele de corecţie se aplică beneficiarilor pensiilor de invaliditate la pensionarea pentru limită de vârstă!
- Băsescu revine la Cotroceni! Curtea Constituţională invalidează referendumul pentru demiterea lui Băsescu
Adaugă comentariu nou