Daci ajunşi împăraţi romani- Galeriu

Acest Galeriu Maximinianus (292-311), era după mama sa, Romula, dinspre Dacia Malvensis (prin părţile Olteniei de azi). Unii istorici chiar localizează situl Râşca de astăzi. El s-a născut la Nissus (Niş în Serbia de azi) şi, la fel ca Regalianus, a devenit protejat al unui împărat, în cazul nostru al lui Diocleţian. Acesta, după cum îl prezintă Lactanţiu în „De mortibus persecutoris”, a dovedit multă înţelepciune în conducerea statultu şi toleranţă faţă de creştini.
Cel care l-a împins la cumplite persecuţii, la care a mobilizat toată puterea statului roman a fost Galeriu. Acesta avea o furibundă ambiţie spre a ajunge împărat. „Nu vezi că aceşti creştini nu prea vor să intre în armată? / Nu observi că ei nu se închină împăratului şi sfidează autoritatea statală şi pe tine însuşi?”/ „ Crezi că dacă Imperiul ar fi creştin ar putea rezista barbarilor?”. Realmente l-a înnebunit pe Diocleţian, până când acesta a ajuns a voi să stârpească numele de creştin din Gibraltar până-n Orient. Pentru aceasta s-au dat patru edicte de persecutare a celor care se chemau creştini, ca „religo illicita” (religie interzisă); Galeriu dorea să-l slăbească pe Diocleţian în exercitarea funcţiei de imperator, spre a-i ocupa locul, ceea ce se va îîntâmpla, prin demisia lui Diocleţian, socrul şi protectorul său.
S-a spus despre Galeriu că este „olteanul care i-a răzbunat pe daci”. A vrut chiar să schimbe numele imperiului şi să-l numească Imperiul Dac. I-a pus apoi pe toţi romanii din peninsulă şi de pretutindeni să plătească impozit precum toţi ceilalţi socotiţi neromani, „răzbunare” pentru jefuirea dacilor. De altfel, pe Arcul lui de Triumf de la Salonic a pus să fie redaţi luptători daci cu steagul lor naţional-un şarpe cu cap de lup. Aceasta o va face şi Constantin, care a luat trei statui din Forul lui Traian şi le-a pus în Arcul de Triumf propriu. S-au spus multe despre acest gest. Când romanii au obiectat că nu aceştia sunt strămoşii neamului romanilor, el le-a zis: „Eu îmi cinstesc pe strămoşii mei. Când veţi conduce voi Imperiul, atunci să-i puneţi pe strămoşii voştri.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5