Daniel Suciu: A fost o zi cu voturi extrem de benefice pentru pensionari şi românii cu credite
Deputatul Daniel Suciu, liderul de grup al PSD de la Camera Deputaților, susține că actele normative adoptate miercuri au un impact deosebit pentru cei 4 milioane de români cu credite și cei 5 milioane de pensionari.
„O zi cu adevărat importantă în Parlament, cu voturi extrem de benefice pentru români. Patru dintre legile votate au impact pozitiv asupra celor peste 5 milioane de pensionari si peste 4 milioane de români cu credite la instituții bancare și nebancare. Așadar, ce am votat, cu toată opoziția celor din PNL-USR-PMP. *n primul rând, Legea pensiilor. Punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, am pornit de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020 va fi 1.775 de lei. În anul 2021 va mai fi o creştere a punctului de pensie, dar pensionarii câştigă atât din noua formulă de calcul, cât şi din recunoaşterea unor drepturi de natură salarială, cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu, care până acum nu erau luate în calcul”, declară deputatul Suciu.
Parlamentarul bistriţean explicăşi cele 3 legi pentru reglementarea creditelor, dobânzilor și leasingului. Astfel, susţine Daniel Suciu, firmele care recuperează datorii de la români nu vor putea cere de la datornici mai mult de dublul plătit de firmă pentru cumpărarea creanței.
„Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a plăti creanța de la cedent. Dispozițiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanță și al subrogației”, prevede actul normativ.
Prevederile se aplică și contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare. „Societăți comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanțelor, cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor”, se arată în expunerea de motive a legii.
Apoi, contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii. Ordonanța 51/ 1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing se modifică astfel: în situația în care locatarul/utilizatorul este consumator, NU SE APLICĂ articolul care prevede că „contractele de leasing, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării obligaţiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii”.
Nu în ultimul rând, noutăţi sunt şi cu privire la plafonarea dobânzilor. Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăși cu 3% dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare.
Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăși 50% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mică sau egală cu 15000 RON și, respectiv, 40% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mare de 15000 RON; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplinește criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar.
Prevederile se aplică și contractelor aflate în derulare la data intrării legii în vigoare, pentru care este îndeplinită condiția privind impreviziunea, mai prevede proiectul.
Citiţi şi:
- La ce să fii atent când alegi un credit imobiliar
- Creditele de la bancă și IFN: argumente PRO și CONTRA
- Penalităţi de 30% pentru cei care nu-şi declară obligaţiile fiscale
- Când ai nevoie de un card de cumpărături și cum îl folosești
- Cum să te informezi rapid despre cele mai recente oferte și campanii în rate
Comentarii
Foarte bine ! Felicitari si ceea ce aveti de facut FACETI , NU VA MAI UITATI DUPA CUM URLA OPOZITIA IN DRUM , ca astia urla indiferent ce ati face , precum si domniile voastre ati face, daca ati fi in opozitie , sa fim seriosi !
La fel si cu AMNISTIA SI GRATIEREA ... Dati-le odata si lasati-i sa urle si sa zbiere in drum pana le-o crapa capul , ca sunt imperios necesare pentru toata lumea . RESETATI ODATA TOT SISTEMUL asta bolnavicios creat de cei care au fost la putere pana acuma !
Totodata, sa nu mai ajungeti in situatia asta, REINCRIMINATI INAPOI DENUNTUL CALOMNIOS , sa nu mai poata uza absolut nici un prpcuror de acest " instrument parsiv " ... prin care se deschid dosare in scop politic, sa blocheze pentru o anumita perioada de timp anumite interese politice . Nici nu stiu cine si cum de au dezincriminat aceasta infractiune , cata prostie a fost in capul celui care a initiat-o si al celor care au aprobat asa ceva ... !
Reduceti termenele pentru " denuntzul legal " ... la maxim 60 de zile, astfel incat cine daca " tace " in termenul legal, sa " taca pentru totdeauna " ... nu sa vina cu denunturi dupa ani de zile, care efectiv nici nu mai pot fi probate ...
FACETI ODATA CE AVETI IN PLANUL DE GUVERNARE si nu va mai luati dupa cei care zbiara in drum ca tem.belii , ca nu ei ne reprezinta pe noi toti, cei care v-am ales sa ne guvernati tzara pentru aceasta legislatura si " puneti bota " pe toti care urla asa a la " pro.as.sta-n drum " , mai ales prin Bucuresti, Cluj sau ale mari orase, crezand ca " ei ne reprezinta pe noi toti romanii "... desi nu le-a cerut si nici mandatat nimeni asa ceva !
Adaugă comentariu nou