De ce Bistriţa-Năsăud care a dat ţării pe Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi sfinţi martiri, n-are o Episcopie şi un arhireu al său ?
Oare de ce la nivelul Arhiepiscopiei şi Mitropoliei noastre se operează cu denumiri eliptice, ce pot genera întrebări mai puţin sau aproape deloc măgulitoare ?. Denumirea Mitropoliei este Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, iar Arhiepiscopia e a aceloraşi entităţi la care se adaugă Vadul şi Feleacul. Ambele denumiri nu se referă şi nu includ credincioşii de pe meleagurile Bistriţei şi Năsăudului, astfel că ne-am putea întreba: de ce ? oare ei nu contează ?. În opinia noastră, structura confesională ar trebui să fie în concordanţă cu situaţia existentă la finele deceniului doi al mileniului III. De asemenea, m-am întrebat de ce Bistriţa-Năsăud, care a contribuit la pregătirea, educarea şi formarea unui înalt prelat precum Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fost Prim-ministru al Guvernului României, Regent, membru al Academiei Române, care a dat sfinţi martiri şi slujitori, ce s-au sacrificat pentru credinţă, pentru neam şi ţară n-are o Episcopie şi un arhireu al său ? Trăim cu speranţa şi încrederea că Cel de Sus şi Sinodul Bisericii Ortodoxe Române vor rezolva şi această problemă. Doamne ajută !.
Citiţi şi:
- Istoria Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania. Cap.16
- Cărțile scriitorilor bistrițeni: Valentin Marica, Patriarhul Miron Cristea așteptând Învierea
- Lumina ca izbândă. Valentin Marica, sărbătorit la 70 de ani de viață
- Dezvelirea statuii primului Patriarh Ortodox al României, Miron Cristea, la Năsăud, în prezenţa a numeroase oficialităţi!
- „Comuniune şi responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română
Comentarii
De ce la Zalău, Tulcea, Mehedinți, Deva, etc. s-a putut? Și la Bistrița sau Năsăud nu s-a putut sau nu s-a vrut? Dacă se vrea, să se verifice capitolul „Donații și colecte” unde veți avea o mare surpriză: Țara Năsăudului, totdeauna, a fost cap de listă la acest capitol! Nici la capitolul propuneri pt. postul de episcop-vicar „n-a încăput” nici un reprezentant din Bistrița-Năsăud. Și era cine!
Intradevar, Bistriţa-Năsăud ar merita să aibă o Episcopie şi un arhireu al său. Pentru asta tocmai IPS Andreicut ar trebui sa insiste in legătură cu infiintarea Episcopiei Bistritei unde sa se mute chiar el ca episcop, fiindca oricum este prezent mai mult aici decat la Cluj, unde datorita mediului universitar nu se simte in largul sau. In plus, la Bistrita are un aghiotant de nadejde care sa-i duca geanta, in persoana lui Răducu, cel nu scapa nici o ocazie cand vine vorba de pupat poala popii.
Inafara de Patriarhul Miron Cristea,tinutul Bistritei si Nasaudului a mai dat crestinatatii inca doi mari prelati:episcopul greco-catolic Iuliu Hossu(mort in inchisorile comuniste)si actualul episcop ortodox al Europei de Nord ,P.S.Macarie Dragoi,nascut pe valea Tiblesului ...
Adaugă comentariu nou