De citit ! Vesna Goldsworthy – Monsieur Karenin

Suzana Deac

E o senzație intimă dar și atractivă să citești o carte despre fiul Annei Karenina. Scriitoarea cu multă sensibilitate reușește să ne întroducă în diferite etape de maturitate ale copilului, apoi ale adolescentului sau ale bărbatului matur Karenin, încercând să înțelegem impresiile dramatice ale copilului părăsit de mamă, judecățile de valoare ale adolescentului, în care reverberează toate prejudecățile epocii, trezite de răsunetul uriaș al romanului unui geniu cum a fost Lev Tolstoi, ca mai apoi, să pătrunzi în intuiția, empatia și afecțiunea eternă a dlui Karenin pentru mama lui, Anna. Anna Karenina este o carte mare, cu un scriitor uriaș, o tragedie răsunătoare, care-și lasă urme pregnante în sufletul copilului părăsit.
E o plăcere să faci cunoștință cu un conte rus autentic, rămas orfan, dezmoștenit, dezrădăcinat, care refugiat în timpul războiului în diferite țări, se stabilește până la urmă la Londra. Serghei Alexeievici Karenin, fiul Anei Karenina, cu abilități lingvistice deosebite, stăpânește mai multe limbi străine. Cu toate că trăiește în libertate într-o țară frumoasă cum este Anglia, care abia începe să-și panseze rănile de după război, va duce dorul Rusiei până la sfârșitul vieții.
Ducând dorul limbii franceze după cea rusă, caută spre angajare pe cineva vorbitor de limba franceză. În câteva luni, tânăra doamnă angajată de fiul contelui, devine o parte importantă a familiei, așternând într-un roman povestirile bătrânului conte rus, neștiind în tot acest timp că avea să devină chiar ea însăși un personaj al povestirilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5