De la Măria din Deal, cu dragoste
Maria din Deal este o aşezare-cătun de exact 9 case, este un punct strategic, poate cel mai important din zona de Câmpie a judeţului. Aici se întretaie drumurile, se cunosc oamenii ca şi odinioară şi nimic din obiceiurile de altădată nu au dispărut. Suntem la răscruce de vânturi şi fără busolă poţi să intuieşti şi să zăreşti în depărtare satele din preajmă: Cosma, Socol, Ghemeş, Milaş, Orosfaia, Comlod, Ocniţa şi câteva văi în care, totuşi, departe de lume, pulsează viaţa.
„Satul” să-i zicem aşa, este aşezat în două judeţe – Bistriţa Năsăud şi Mureş, lucru care nu-i deranjează pe locuitori, ba dimpotrivă se simt chiar mai mândri de apartenenţa lor. De la Bistriţa ai de străbătut 40 km pe o şosea asfaltată, dar şi cu porţiuni de carosabil care necesită reparaţii. De la Reghin, de asemenea, ori de la Cluj calea-ţi este deschisă. Cum deschisă este şi inima sătenilor, puţini la număr, oameni care deşi unii sunt orăşeni, aici îşi petrec cea mai mare parte a anului. Am poposit la casa domnului Nelu Păcurar, acolo unde pe vremuri funcţiona băcănia Măriei. Un om care şi-a transformat gospodăria într-un fel de muzeu în aer liber, un muzeu în care se păstrează piese şi obiceiuri de odinioară. Ce poţi vedea aici întrece orice închipuire! Deşi se află pe deal, la înălţime, apa este bunul cel mai de preţ, iar drumarii din patru zări poposesc pentru a se răcori în miez de vară. Un lac amenajat şi un pod plutitor, un beci în care frigiderul este coborât în adâncuri, un comarnic unde noaptea poţi admira pe cer senin Carul Mare şi Carul Mic, un cuptor în care se face pâine ca pe vremea bunicilor, o trăsurică de epocă pentru copii, la care este înhămat Vasilică (măgăruşul), spre deliciul celor mici. Florile fac parte din peisajul şi aşa mirific al zonei. Alei şi spaţii pline de trandafiri multicolori, flori căţărătoare, arbuşti fructiferi, agrieşul căţărător ori zmeurul întregesc peisajul. Viţa de vie este la mare cinste, iar gazda te îmbie cu un vin de la cioată. Un păr de mai bine de 100 ani încă mai rodeşte, asta fiindcă se află în preajma unei troiţe, binecuvântată de preotul din Ocniţa.
Gazda noastră are o mare dragoste faţă de natură şi faţă de locul numit Maria din Deal, loc şi obiceiuri moştenite de la străbuni. În urmă cu 130 ani, străbunica, Măria, şi-a deschis în vârf de deal, la întretăierea drumurilor, o băcănie şi de atunci funcţionează fără întrerupere.
Viorel Suciu, un alt locuitor al aşezării, a lucrat o vreme pe şantier. Dar s-a întors repede acasă, aici unde şi-a încropit o gospodărie şi a ridicat o casă, a cumpărat animale, şi-a întemeiat o adevărată fermă zootehnică. L-a urmat ascultător şi fiul Dănuţ, care la 22 ani devine şeful ciobanilor, şi el după ce şi-a întemeiat o familie îşi ridică şi-şi pune temelii trainice pentru o gospodărie pe care vrea să şi-o întemeieze aici. Are în construcţie o casă şi gândul ciobanului şef, nemărturisit deocamdată, este de a se înfrăţi cu zona, cu animalele, cu pământurile din preajmă. Are teren destul, creşte 60 oi, 3 vaci, porci, o întreagă fermă împreună cu cei din familie, iar produsele le valorifică pe piaţă. Stâna este la vreo 7-8 km de casă. Are în grijă peste 600 mioriţe, face caş şi urdă pur ecologice, produse pe care le oferă celor ce-i trec pragul casei sau la piaţă. Ne-am convins de calitatea produselor gustând din plăcinta cu brânză şi urdă coaptă în cuptorul lui Nelu Păcurar. Cum tot aici poţi gusta balmoşul, friptura de miel, ori gulaşul de oaie. Există, la Măria din Deal, şi o fermă modernă, zootehnică, cu 100 capete bovine, a domnului Vasile Muntean. Păşuni există din abundenţă, cât priveşti, peste tot iarbă şi zone întinse de pe care se adună furajele necesare stabulaţiei. Coasa manuală este înlocuită cu cea mecanică. E viaţă de trăit la ţară dacă iubeşti acest lucru. Ai crede că în vârf de deal, în cele 9 case nu sunt copii. Realitatea este alta. Într-una sunt trei copii şi doi tineri, în alta trăiesc alţi elevi. Şcolarii învaţă la Ocniţa şi la Cosma, mijloacele de transport circulând cu regularitate.
Măria din Deal a devenit prin muncă asiduă un punct de referinţă pe harta turistică a judeţului. Surprizele cu care este întâmpinat călătorul te face să revii mereu pe aceste meleaguri. Gazda are o imaginaţie pe măsura eforturilor făcute. La Măria din Deal vă aşteaptă… Maria.
Expediind din inimă un gând putem spune doar atât: De la Maria din Deal cu dragoste!
Adaugă comentariu nou