La noi

De la ”Ţiganiada” la anul 2009

În plină isterie politică şi (zisă) criză economică, în plină penibilitate morală, se îmtâmplă şi lucruri frumoase, inevitabile, dar contrariante parcă. Aşa a fost recenta întâlnire de la Cluj a Filialei Uniunii Scriitorilor din România, pe 15 iunie, ziua trecerii la cele veşnice a mult chinuitului Mihai Eminescu.

Două motive i-au îmboldit pe oamenii de condei să se adune la sediul din str. Universităţii: lansarea volumului ”Ion Budai-Deleanu 250. Ţiganiada azi” şi decernarea premiilor pentru cele mai bune cărţi ale anului 2009.

Cartea valorifică studiile prezentate la Simpozionul Naţional din febr. 2010, organizat la Cluj-Napoca. Ea cuprinde texte semnate de 22 de opinenţi (din zona noastră e prezent în sumar Ion Urcan, autorul cărţii ”Opera literară a lui Ion Budai-Deleanu în contextul secolului al XVIII-lea transilvănean şi european” – 2004), fiind editat de filiala Cluj a USR, în cadrul proiectului Scriitorul în cetate, sub coordonarea şefei Filialei, criticul şi istoricul literar Irina Petraş. Atât Simpozionul, cât şi volumul amintit readuc ”în actualitate una dintre cele mai interesante şi mai greu de catalogat personalităţi ale literaturii române, figură aparte a Şcolii Ardelene” (după cum se menţionează în ”Argument”).

La festivitatea de premiere a participat – oportun şi persuasiv prin alocuţiune – primarul municipiului Cluj-Napoca, dl. Sorin Apostu.

S-au decernat 25 de premii, dintre care 5 pentru scriitorii de la categoria Minorităţi”. Juriul pentru acest an a fost alcătuit din Petru Poantă, Ioan Pavel-Azap, Gheorghe Glodeanu, Karaksonyi Zsolt, David Gyula. Premiile au fost finanţate de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, de oameni de afaceri clujeni precum Remus Pop şi Paszkany Arpad Zoltan, de Centrul Cultural Francez Cluj, dar şi de un iubitor de carte, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Din reprezentanţa Bistriţa-Năsăud au fost premiaţi Cornel Cotuţiu, pentru proză – Premiul ”Pavel Dan” (”Scorbură în cuib”, Editura Eikon, Cluj-Napoca), Olimpiu Nuşfelean, pentru proză – Premiul ”I.D.Sârbu” (”Un om fără aripi”, Editura Ideea Europeană, Bucureşti) şi Ioan Pintea, pentru poezie – Premiul ”Al Căprariu” (”Casa teslarului”, Editura Cartea Românescă, Bucureşti).

Chiar dacă are domiciliul în Cluj-Napoca, îl putem considera tot de-al nostru pe venerabilul monoran Teodor Tanco, care a fost laureat cu prestigiosul Premiu ”Opera omnia”.

În finalul festivităţii am rostit următoarele: Faptul că din reprezentanţa Bistriţa-Năsăud au fost premiaţi trei scriitori e o performanţă. Faptul că această decernare s-a săvârşit sub semnul lui Eminescu este o onoare

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5