De pe 1 iulie, modificări la deducerea TVA pentru cumpărarea şi întreţinerea maşinilor
Agenţii economici care cumpără, fie din ţară, fie din statele intracomunitare, importă, închiriază sau achiziţionează în leasing vehicule rutiere motorizate, pe care nu le utilizează exclusiv în scopul activităţii economice, pot deduce TVA aferent în proporţie de 50 la sută.
Prevederea face parte din Codului fiscal care a fost modificat şi completat recent în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată şi are aplicabilitate începând cu data de 1iulie.
Noul Cod fiscal stipulează, de asemenea, că TVA aferentă cheltuielilor legate de vehicule aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, se va deduce de la 1 iulie, în aceeaşi proporţie de 50 la sută.
Limitarea dreptului de deducere a TVA nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate care au masa totală maximă autorizată ce depăşeşte 3.500 kilograme sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.
De asemenea, limitarea deducerii a TVA nu se aplică nici vehiculelor utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie, servicii de curierat, vehiculelor utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv taximetrie. În această categorie mai intră şi vehiculele utilizate pentru prestarea serviciilor cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire în cazul şcolilor de şoferi.
Limitarea dreptului de deducere a TVA nu se aplică, de asemenea, nici vehiculelor utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional şi nici celor utilizate ca mărfuri în scop comercial.
Tot de la 1 iulie va fi majorat plafonul de scutire de taxă pentru operaţiunile impozabile în România, de la 35.000 la 65.000 euro, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării.
Pentru persoanele impozabile nou înfiinţate care încep o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire nu se mai determină proporţional cu perioada rămasă de la înfiinţare şi până la finele anului.
Noul Cod fiscal mai prevede că plafonul de scutire în cazul solicitării scoaterii din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA este cel pentru anul în curs, respectiv 220.000 lei, iar acesta nu se mai calculează proporţional cu perioada scursă de la începutul anului şi până la data solicitării.
Citiţi şi:
- Din iulie, cheltuielile cu maşinile patronilor sunt deductibile 50%
- Persoanele cu venituri mai mari de 35.000 de euro, verificate de Fisc
- Formularul 112 pentru declararea tuturor obligaţiilor fiscale
- Din 2012, firmele vor putea deduce 50% din cheltuielile cu combustibilul
- Azi…primul termen limită pentru depunerea declaraţiilor fiscale
Adaugă comentariu nou