De Sânzâiene, Cununa Grâului, din Ţara Năsăudului la Madrid. Invitaţi de marcă într-un eveniment de zile mari
Asociația Hispano Rumana Salva prezintă spectacolul „CUNUNA GRÂULUI”, un eveniment organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, sub auspiiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, dedicat Zilei Internaționale a Iei și promovării tradițiilor populare românești.
„Cununa grâului” este sărbătoarea recoltei de la sfârşitul secerişului. Văzută ca simbol al rodniciei, cununa are menirea de a spori recolta viitoare, de a asigura bunul mers al lucrului și sănătatea secerătorilor.
În Transilvania, cele mai multe obiceiuri legate de sfârșitul seceratului și de ultimele spice erau acelea în cadrul cărora aceste spice erau „mândru” împletite sub forma unei cununi, care era simbol al rodniciei și era păstrată la loc de cinste până la recolta viitoare.
În zona Năsăudului, această străveche datină s-a păstrat într-un cadru amplu ce implică întreaga comunitate sătească, cu gazde primitoare, secerătoare, feciori harnici și copii.
Spectacolul va ilustra acest obicei care are loc în preajma zilei de 24 iulie, în apropierea solstițiului de vară, când soarele atinge intensitatea maximă, iar din punct de vedere astronomic în emisfera nordică este cea mai lungă zi din an.Forma cununii, rotundă atrage comparaţia cu discul solar, prin formă dar şi prin culoarea spicelor, galbene ca soarele.
Spectacolul „Cununa grâului”, va avea loc sâmbătă, 24 iunie, de la ora 19:00, Aula UGT(Uniunea Generală a Lucrătorilor din Madrid), Salón de actos.
PROGRAM:
Cununa Grâului - spectacol de teatru popular nescris
Gazde: Anamaria Pop si Macedon Botarla
Secerătoare: Tudorica Bruma, Mariana Sandor, Svetlana Rus, Valentina Tale, Raluca Oaga, Violeta Olteanu, Stela Tofilat, Silvia Sagau
Dobaș (toboșarului satului): Sergiu Rus
Feciori: Ionel Oteanu, Flaviu Bolbos și Andrei Pop
Povestitor: Ica Tomi
Scenariul și regia: Vasile Tomi
Spectacol de folclor cu interpreți ai muzicii populare românești din România și din Spania
Invitați din România și din Spania: Alexandru Pugna, Macedon Botarla, Cornelia Ardelean, Tudorica Bruma, Marioara Sigheartau, Amalia Tuturuga, Plaiuri Românești și Mugurașii Salvei
Prezintă : Menuț Maximinian, etnolog și Roxana Vlad
Partener: Primăria localității Salva(județul Bistrita-Năsăud), dl. Onul Gheorghe, primarul comunei Salva
Sponsori: Firma de construcții REMOFRON condusă de dl. Rem Dedea Restaurantul ACASĂ, condus de d-na Ruxandra Focșa
La Asociación Hispano Rumana Salva os invitan al espectáculo «La corona del trigo», un evento organizado para celebrar el Día Internacional de la Blusa Rumana y para promover las tradiciones populares rumanas.
En Transilvania, las costumbres más numerosas relacionadas con el final de la siega y de las últimas espigas eran aquellas en las que estas últimas espigas se trenzaban bajo la forma de una corona, símbolo de la fertilidad, que se guardaba en un lugar de honor hasta la futura cosecha.
En la zona de Năsăud esta antigua tradición se ha guardado en un marco amplio que implica a toda la comunidad rural, con acogedores anfitriones, segadoras, mozos trabajadores y niños.
El espectáculo «La corona del trigo» tendrá lugar el sábado, 24 de junio, a las 19:00 horas, en el Salón de Actos de la UGT (Unión General de Trabajadores y Trabajadoras) de Madrid.
La Corona del trigo, espectáculo de teatro popular no escrito
Invitados de Rumanía: Invitados de España:
Alexandru Pugna Macedon Botârlă
Cornelia Ardelean Tudorica Bruma
Marioara Sigheartau Plaiuri Românești y
Amalia Țuțuruga Mugurașii Salvei
Patrocinadores: Alcaldía de la localidad de Salva (distrito de Bistrita-Năsăud), el Sr. Onul Gheorghe, alcalde de la localidad de Salva, la empresa de construcciones REMOFRON de Rem Dedea y el restaurante ACASĂ de Ruxandra Focșa.
Citiţi şi:
- De Ziua Naţională a României, Menuţ Maximinian, cu cărţile, la Madrid. Conferencia – Los festivos, hoy. Una perspectiva etnológica
- Madrid. Duminică, Menuț Maximinian susține Conferința Sărbătorile românești. Rânduiala străbunilor
- Năsăudencele Ica Tomi şi Tudorica Brumă, gazde bune pentru tradiţiile româneşti în Spania. Mărioara Sigheartău şi Teodora Simionca au dus cântecul bistriţean în Peninsula Iberică
- CUNUNA GRÂULUI, purtată cu cinste, din Ţara Năsăudului, pe scena din Madrid
- Tradiţii şi bucate bistriţene, într-un eveniment internaţional, la Madrid
Adaugă comentariu nou