Năsăudencele Ica Tomi şi Tudorica Brumă, gazde bune pentru tradiţiile româneşti în Spania. Mărioara Sigheartău şi Teodora Simionca au dus cântecul bistriţean în Peninsula Iberică
Cântecul bistrițean a răsunat la Madrid şi în Quintanar de la Orden Spania. Prin intermediul a două năsăudence dragi nouă Ica Tomi şi Tudorica Brumă, gazde bune pentru tradiţiile româneşti în Spania. Mărioara Sigheartău şi Teodora Simionca au dus cântecul bistriţean în Peninsula Iberică.
Ambasada României la Madrid anunţă pe pagina de facebook participarea la evenimentul organizat de Asociația Hispano-Rumana Salva, la 29 octombrie, dedicat Zilei Diversității Culturale. La evenimentul organizat de Ica Tomi, năsăudeanca ce face mulţime de lucruri frumoase pentru promovarea României la Madrid prin Asociația Hispano-Rumana Salva, au participat compatrioți din diferite zone ale României și cetățeni ai Republicii Moldova care au pus în scenă un atractiv spectacol de folclor și gastronomie, precum și membri ai comunităților naționale îmbrăcați în costume populare din Bulgaria, Polonia și Columbia. Pregătirile acestui eveniment au început cu câteva zile înainte. La sediul asociației voluntarele au făcut o șezătoare pentru împăturitul sarmalelor, bun prilej de a învăţa şi cei tineri să prepare bucate româneşti. Mărioara Sigheartău şi Teodora Simionca, venite tocmai din Bistriţa, precum si Macedon Botârlă, originar din Ţara Năsăudului, stabilit în Spania, au întreținut atmosfera pentru ca totul sa decurgă ca la carte. S-au împăturit 4 oale mari de sarmale. Cu bucate alese Asociația Hispano-Rumana Salva a fost gazda unui eveniment multicultural deosebit de frumos "Ziua Diversității Culturale". Au răspuns invitației şi reprezentanți ai diferitelor instituții publice din Comunidad de Madrid, care au urcat pe scena alături de președinta asociației Ica Tomi şi prezentatoarele evenimentului Marioara Sigheartău (in limba română) si Elena Botârlă (in limba spaniola), precizând importanta acestor evenimente prin care se unesc diferite culturi si contribuie la o mai buna conviețuire in comunitățile de emigranți. Au fost prezenți: Francisco de Borja Fanjul Fernandez Pita (Concejal de Grupo Municipal del Partido Popular), Natalia Cera Brea (Concejala del Grupo Municipal Socialista de Madrid), Laviniu Enii (Ministru consilier al Ambasadei României), Ionuț Urs (Consul, Consulatul General al României la Madrid) si Cristina Florea (Ambasada României, Biroul Atașaților pentru probleme de munca si sociale)
Evenimentul a durat aproximativ 5 ore, pe parcursul cărora s-au desfășurat mai multe activități, si anume s-au pregătit platouri tradiționale din 5 țări: Polonia - reprezentata de catre Asociación Hispano-Polaca "Krakus", Bulgaria - reprezentata de catre Asociación "Balcan", Columbia - reprezentata de catre Asociación "Cuidadores de personas" si Romania/Moldova - reprezentata de catre gazda evenimentului Asociația Hispano-Romana Salva. O echipă formată din angajați si voluntari ai asociației au pregătit sarmale, cozonaci si brânzoici. S-a ascultat muzică folclorică românească, interpretată de către Marioara Sigheartau și Teodora Simionca, care au venit tocmai din Romania, precum și de către Macedon Botârlă, Tudorica Brumă si Lucian Sângeorzan, cunoscuți deja unei părți din public, care locuiesc in Spania si au mai participat si la alte evenimente organizate de catre Asociația Salva. De asemenea s-a ascultat muzica interpretata de catre reprezentanții Columbiei si Poloniei. S-au dansat dansuri tradiționale din 3 țări (Bulgaria, Polonia si Romania), unde ansamblul de copii "Mugurașii Salvei" și ansamblul "Plaiuri Românești" au reprezentat cu mândrie țara noastră. În mesajul adresat participanților la eveniment, reprezentantul ambasadei a subliniat importanța unității prin diversitate și implicit semnificația multiculturalismului ca garanție a unei societăți în care toleranța și respectul pentru aproape, pentru cultura, limba și obiceiurile celuilalt trebuie să modeleze noile generații.
Duminică, 30 octombrie, a fost un eveniment de muzică populară dedicat în Quintanar de la Orden. "De data asta m-am axat doar pe cântecul bistrițean deoarece în mijlocul nostru am avut onoarea de a avea două îndrăgite interprete de muzică populară de acasă de la Bistrița. Vreau să menționez că nu suntem cântăreți profesionişti, dar mereu am încercat să scot în evidență portul popular pe care îl purtăm cu atâta mândrie dar din dragul şi dorul de cei dragi de acasă prin cântecele noastre ne mai stâmpărăm sufletul. Mulțumesc frumos prietenei mele Marioara Sigheartau dar şi solistei de muzică populară Teodora Simionca deoarece au avut plăcerea de a ne fi alături. Am avut un public minunat iar evenimentul s-a încheiat cu o horă mare românească. Mulțumesc colegului meu Lucian Sângeorzan pentru tot sprijinul acordat pe parcursul desfăşurării acestui eveniment, mulțumim Laura Canalas patronul restaurantului pentru implicarea organizării a mai multor evenimente culturale. Doamne ajută-ne tuturor" ne-a declarat Tudorica Brumă.
Felicitări prietenelor noastre Ica Tomi şi Tudorica Brumă pentru dragostea de meleagurile natale, pentru promovarea tradiţiilor româneşti în Spania, făcându-i şi pe cei de aici să se îndrăgostească de cultura noastră !
https://www.facebook.com/liratvlive/videos/1826361421076222?idorvanity=1...
Citiţi şi:
- De Sânzâiene, Cununa Grâului, din Ţara Năsăudului la Madrid. Invitaţi de marcă într-un eveniment de zile mari
- De Sânzâiene, românii din Madrid au îmbrăcat cu mândrIE costumul popular. Atelier de cusut cu Ica Tomi şi muzică populară cu Muguraşii Salvei, Tudorica Brumă şi Lucian Sângeorzan
- De Ziua Naţională a României, Menuţ Maximinian, cu cărţile, la Madrid. Conferencia – Los festivos, hoy. Una perspectiva etnológica
- Tradiţii şi bucate bistriţene, într-un eveniment internaţional, la Madrid
- Bucuria întâlnirii cu tradiţiile la Madrid!
Adaugă comentariu nou