De Ziua Eroilor, la Poienile Zagrei, a fost dezvelit monumentul dedicat col. Liviu Rusu. Preşedintele Radu Moldovan: Bistrița-Năsăud este scris în cartea vie a istoriei poporului român, prin eroii care s-au jertfit pentru libertatea noastră

În premieră, ceremonialul de Ziua Eroilor a fost „mutat” de la Bistriţa  la Poienile Zagrei, pentru a onora aşa cum se cuvine memoria  Colonelului Liviu RUSU, cavaler al Ordinului Militar ”Mihai Viteazul”, erou al plaiurilor bistrițene, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a dat curs invitaţiai comunităţii din Zagra, a primarului Dumitru Buşcoiu, dar şi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Jud. Bistrița-Năsăud, „Col. Liviu RUSU”. .

Ceremonia Militară a debutat cu acordarea onorului, intonarea Imnului Național al României, ulterior fiind dezvelit dezvelirea monumentul din faţa şcolii. După oficierea serviciului religios, preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, primarul Dumitru Buşcoiu, dar şi Gheorghe Şanta au punctat câteva dintre reperele vieţii col. Liviu Rusu.

“Ca om și ca român, prind curaj și speranță în viitorul țării noastre, văzând ce se întâmplă astăzi în Poienile Zagrei! Cinstirea valorilor de bază ale poporului român: biserica, Bunul Dumnezeu, armata țării, eroii și portul popular nu mai sunt la modă astăzi! Dar, mie și nouă tuturor, nu ne pasă dacă sunt la modă sau nu! Să fii român, să îți cinstești eroii, să aduci slavă lui Dumnezeu și să te mândrești cu tradițiile și minunatele costume din Ținutul Năsăudului înseamnă să poți arăta cine ești!”, a spus preşedintele Radu Moldovan.

Acesta a menţionat că ziua de 6 iunie are o triplă semnificație. “Din punct de vedere religios sărbătorim Înălțarea Domnului, din punct de vedere moral ne aducem aminte de eroii neamului care au plătit cu viața prețul libertății noastre și din punct de vedere sufletesc aducem cinste unui erou al neamului românesc, Colonelul Liviu Rusu, născut în Poienile Zagrei. Datorită frumoasei comunități din comuna Zagra, la solicitarea domnului primar Dumitru Bușcoiu, atât eu cât și domnul prefect Ovidiu Frenț și Dl. General Mircea Gologan am făcut o excepție unică: mutarea ceremonialului dedicat eroilor neamului românesc din municipiul Bistrița la Poienile Zagrei.

Județul Bistrița-Năsăud a ajuns să fie scris în cartea vie a istoriei poporului român, prin eroii care s-au jertfit pentru libertatea noastră.  Datorită lor trecutul acestui colț de țară închegat și unitar, este astăzi o bază solidă pe care noi, cei aflați vremelnic în slujba oamenilor, ne dorim să construim un viitor frumos pentru copiii noștri”, le-a transmis celor prezenţi preşedintele Moldovan.

În mesajul său, Radu Moldovan a menţionat că ne întâlnim “cu dârzenia și curajul eroilor bistrițeni la monumente și în cimitire”, dar oare câți dintre noi ar mai fi dispuși să își piardă azi viața, pentru țara noastră. ?

“Vă îndemn așadar, din calitatea mea de președinte al Județului Bistrița-Năsăud și din cea de român, să le vorbiți copiilor despre sacrificiile înaintașilor noștri. Profit de această ocazie și fac un apel către profesorii de istorie, pe care îi rog să le vorbească copiilor noștri despre ce au făcut străbunii lor, despre cine a fost Colonelul Liviu Rusu! Sunteți o comunitatea vie, frumoasă, condusă de un om harnic și cu frică de Dumnezeu, domnul primar Dumitru Bușcoiu! Ca să fie tabloul complet și la nivel religios aveți șansa ca la nivel spiritual să fiți păstoriți de unul dintre cei mai importanți intelectuali ai Bisericii Ortodoxe Române, preacucernicul Părinte Protopop Ioan Dâmbu!”, a mai precizat Emil Radu Moldovan.

După depunerea coroanelor de flori, a defilat garda de onoare. Căminul Cultural din localitate a găzduit lansarea volumului „Din amintirile unui participant la Marea Unire - Col. Liviu RUSU (1898–1992)”, avându-i ca editori pe Ioan CordovanVasile MăgheruşanGavrilă RusGheorghe ŞantaDan Lucian Vaida. „Cartea de faţă îşi propune să ofere cititorilor, adunate în paginile sale, o serie de texte reprezentând memoriile şi interviurile acordate de-a lungul anilor de o personalitate militară de excepţie provenită din spaţiul judeţului Bistriţa-Năsăud, dar prea puţin cunoscută şi evidenţiată.  Este vorba de ofiţerul Liviu Rusu (7 iunie 1898 – 4 martie 1992), originar din localitatea Poienile Zăgrii, care a trăit pe viu şi a participat la cele mai importante evenimente istorice naţionale derulate pe parcursul secolului al XX-lea: Primul Război Mondial; făurirea României Mari, prin Adunarea Naţională de la Alba Iulia, unde este prezent în calitate de delegat al comunei natale – Poienile Zăgrii; al Doilea Război Mondial, când a fost decorat de Regele Mihai I al României cu cea mai înaltă distincţie militară – Ordinul „Mihai Viteazul”; ca după încă aproape 50 de ani să asiste inclusiv la căderea regimului comunist, cel care i-a provocat numeroase şi grele suferinţe şi lipsuri. Cei apropiaţi povestesc că la 91 de ani împliniţi, între 27 şi 30 decembrie 1989, în zilele Revoluţiei anticomuniste, Liviu Rusu a fost plecat de acasă la Bucureşti. […] Faptele evocate au fost puse pe hârtie sau împărtăşite de Liviu Rusu în intervalul 1973–1990, altfel spus, în ultimele sale trei decenii de viaţă “, se arată în Cuvânt înainte.

La zi de sărbătoare pentru întreaga comunitate, Ansamblul profesionist „Dor Românesc” a oferit un spectacol de o înaltă ţinută artistică.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5