A debutat Ispasul Năsăudean
-
View the full image
foto
Cel mai important eveniment folcloric din Nordul Transilvaniei, „De Ispas la Năsăud” este în plină desfăşurare. Prima zi din cele trei dedicate evenimentului, a demarat cu vernisajul expoziţiei de pictură „Capodopere arhitecturale româneşti – o întoarcere în timp”, la ora 10.00, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean. Expoziţia a fost organizată de Carmen Ştefănescu, secretar al Asociaţiei Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România, cu sediul în Târgovişte, în cadrul căreia oraşul Năsăud este membru. În continuare, dr. Lucian Vaida, directorul muzeului şi muzeograful Dan Prăhase, au condus vizitatorii în sălile expoziţiei de etnografice. La ora12.00, doritorii şi iubitorii de filatelie au vizitat expoziţia filatelică „Virtus Romana Rediviva”, ediţia a IV-a, cu tema „Drumul crucii”, realizată de Emil Sângeorzan, în sala „Virgil Şotropa” de la Poşta Năsăudeană, cu sprijinul poştaşilor şi a dirigintelui OP, jr. Valer Petrehuş. Tot aici, doritorii au putut admira picturile autorilor Valer Gălan din Leşu, Nichita Bumbu din Nepos şi Ana Platon din Telciu, vechi expozanţi la evenimentele din Năsăud. În sala ghişeelor şi sala Virgil Şotropa a fost organizată şi o expoziţie de carte sub genericul „Scriitori din Ţara Năsăudului”, realizată de inimoşii poştaşi năsăudeni conduşi de Valer Petrehuş.
De la ora 14.00, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, în sala de conferinţe, prin bunăvoinţa directorului muzeului, dr. Lucian Vaida, s-a desfăşurat o prezentare de carte sub genericul „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”. Amfitrionul, prof. dr. Lucian Vaida, după un cuvânt de bun venit adresat participanţilor, l-a invitat pe edilul urbei, ing. Dumitru Mureşan, să „deschidă” dezbaterile, apoi au luat „frâiele” moderatorii prof. Ioan Seni, dr. Mircea Prăhase şi dr. Lucian Vaida. Pentru început, dr. Claudia Petrean a făcut o prezentare specială a cărţilor: „Familiile din Năsăud în anul 1869. Contribuţii de democraţie istorică” a autorilor Ioan Bolovan, Adrian Gavril Onofreiu şi Viorel Rus; „Districtul Năsăud (1861-1876)” dr. Adrian Gavril Onofreiu, ambele apărute la Editura Argonaut Cluj-Napoca; „Studii şi cercetări etnoculturale, XV; Glosar regional – ediţia a doua, 2010” a prof. drd. Mircea Prăhase, care volum, aşa cum a precizat autorul, a apărut în regie proprie. Aprecieri şi cuvinte laudative au mai avut la adresa autorilor şi prof. univ. Vasile Dobrescu de la Universitatea din Tg. Mureş, care a apreciat manifestarea drept „Un adevărat regal de prezentare de carte”, având numai cuvinte de admiraţie faţă de năsăudeni. Apoi, autorii au mulţumit pentru frumoasele aprecieri cu modestia care-i caracterizează. Aşa cum spunea unul dintre vorbitori, „Despre Năsăud s-a scris atâta încât se credea că nu se mai poate scrie nimic. S-a scris totul. Dar iată că se tot scrie şi se va continua…”.
Au fost prezentate, pe rând, alte cărţi deosebit de apreciate, fapt pentru care autorii lor merită toate laudele: „Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare din Ţinutul Năsăudului, ed. a II-a (în lucru), prof. Ioan Seni; „istoricul şcolilor din comuna Rebrişoara – 2009” prof. Leon Muti; „Valer Pop – Matematicianul, profesorul, omul” - prof. Vasile Rusu; „O şcoală după un sfert de veac” – Ioan şi Lucreţia Mititean; „Ilva Mare – plai cu dor” – prof. Ana Berengea; „Fata Pădurii” – Veronica Oşorheian; „Mărturii despre trecutul Rodnei” - Cornel Filip Domide; „Comoara privighetorii (50 de ani de cântec)” – Ioana Precup. Preşedintele Despărţământului Năsăud al Astrei a prezentat revistele astriste „Astra Blăjeană”, „Revista Română”, „Foaia Poporului”, „Despărţământul Central Judeţean Miercurea Ciuc „Eurocarpatica” – Nicu Vrabie şi Constantin Costea şi „Identitate, unitate, integrare în spectrul globalizării” – Victor Grecu.
Au fost cuvinte frumoase, apreciative la adresa tuturor autorilor, dar şi a organizatorilor manifestării – administraţia năsăudeană, Astra năsăudeană şi Muzeul năsăudean. Despre oraşul Năsăud o singură propoziţie a fost de-ajuns: „Năsăudul este o metaforă prin definiţie”, spusă cu obiectivitate şi emoţie de profesorul rebrişorean Leon Muti.
. Concursul de interpretare, preselecţia participanţilor din categoria de vârstă 8-14 ani, ediţia a VIII-a s-a desfăşurat cu începere de la ora 18.30, pe scena de lângă Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”, iar de la ora 20.30, în aceeaşi locaţie, spectacolul de gală cu Ansamblul profesionist „Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Adaugă comentariu nou