Deputat Cristina Iurişniţi: Este Ziua Franței și finalul Proiectului Bistrița 100 Besançon!

Este Ziua Franței și finalul Proiectului Bistrița 100 Besançon din cadrul Sezonului cultural Franța-România.
Activitățile interculturale, schimburile de experiență între asociații, școli, artiști, producători locali din Bistrița și Besançon au reușit să relanseze aceste schimburi, să creeze noi comunități și să dezvolte legăturile existente deja.

Clișeele, stereotipurile nu își mai au locul într-o lume interconectată, globalizată în care valorile europene sunt un vector al respectării drepturilor fundamentale, un vector intercultural, politic și educațional.

  

 
Deputat
prof. Cristina Iurișniți
Membru în Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse

Comentarii

15/07/19 14:20
Vizitator

Anul acesta la doua zile dupa Ziua Franței, pe 16 iulie,se împlinesc 755 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bistrita. În 16 iulie 1264, într-un document emis de Papa Urban al IV-lea se menționează numele Bistritei numit în limba obişnuită Bistriche, Rodna.
Reamintim ca in anul 2014, cand s-au implinit 750 de ani de la prima atestare documentara a Bistritei, orasul s-a confruntat cu obtuzitatea si lipsa de cultura a primarului Cretu, care in loc sa marcheze evenimentul asa cum se cuvine,a facut o afirmatie halucinanta: ”Bistriţa nu împlineşte nici un an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva.” Din pacate oricate argumente au fost aduse, ele nu au fost convingatoare pentru primarul cu idei putine si fixe. Omul nu a inteles ca importanta documentara a datei de 16 iulie 1264 consta in faptul ca prima data numele orasului Bistrita aparea pe un document vechi 750 de ani. Ori o vechime de trei sferturi de mileniu din existenta unui oras inseamna istorie si merita marcata asa cum se cuvine. Cu toate acestea, evenimentul aniversar ‘Bistrita 750’ a fost marcat cum se cuvine in primul rand prin aparitia cartii „Bistriţa 750-Coordonate geografice şi istorice”, semnată de Ioan Bâca şi Adrian Onofreiu la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5