Deputat Cristina Iurișniți: NU închideți bibliotecile școlare! Dreptul constituțional la informare și educație al copiilor noștri precum și drepturile bibliotecarilor școlari nu pot fi încălcate de Ministerul Educației
În calitate de deputat USR, membră în Comisia de învățământ, am solicitat oficial Ministerului Educației să elaboreze urgent normele metodologice privind organizarea și funcționarea bibliotecilor școlare în anul școlar 2020-2021, în condițiile stării de alertă, a crizei sanitare, socio-economice și educaționale pe care o traversăm.
Susțin petiția Asociației Bibliotecarilor din România care atrage atenția[1] asupra faptului că bibliotecile școlare nu mai au voie să-și desfășoare activitățile specifice (împrumut de carte la domiciliu sau la sala de lectură, activități cu elevii), iar bibliotecarii școlari au primit cele mai diverse sarcini, care nu au nicio legătură cu profesia lor: iau temperatura copiilor la sosire, fac triaj, conduc elevii spre ieșire, îi supraveghează în clase sau distribuie mii de manuale școlare într-un timp foarte scurt.
Chiar și în contextul pandemic care caracterizează desfășurarea cursurilor din învățământul preuniversitar, educația trebuie să rămână o prioritate națională.
Declarațiile verbale ale Ministrului Educației cu privire la activitatea bibliotecarilor de școli, precum și interdicțiile impuse în ceea ce privește funcționarea și organizarea bibliotecilor școlare reprezintă o excludere nepermisă a rolului bibliotecilor din procesul instructiv-educativ. Am cerut de urgență elaborarea normelor metodologice, dar și comunicarea publică de către Minister a modului în care bibliotecarii vor putea să își desfășoare atribuțiile în conformitate cu obiectul acestora de activitate.
Într-o lume în care informația înseamnă putere, cum putem accepta închiderea unor spații prin definiție ale cunoașterii, dezvoltării personale și profesionale?
Aceste spații au nevoie de dotări moderne, de digitalizare, de bibliotecari instruiți și motivați nu de inchiderea lor!
Dacă terasele, mall-urile, cinematografele, bibliotecile publice și teatrele sunt deschise, atunci si bibliotecile școlare trebuie să rămână deschise și accesibile elevilor!
În spiritul egalității de șanse, dreptul constituțional la informare și educație nu este negociabil!
Prof. Cristina Iurișniți,
Deputat USR în Parlamentul României
membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport
președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați
Bistrița, 21 septembrie 2020
Citiţi şi:
- Proiectul județean „Alege cartea”, gata să fie implementat
- Biblioteca Judeţeană, câştigătoarea Programului Biblionet
- Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud la Conferințele din Târgu Jiu şi Chişinău
- Bibliotecarii s-au întâlnit la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”
- Biblionet, programul care a readus tinerii în Biblioteca Cetate
Adaugă comentariu nou