Deputatul Cristina Iurişniţi: Persoanele cu condamnări penale definitive nu vor mai fi acceptate în sistemul de educaţie. Iniţiativa, aproape de votul final!

Deputatul Cristina Iurişniţi (USR) a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că propunerea legislativă privind interzicerea exercitării profesiei de cadru didactic în urma unei condamnări penale definitive este aproape de votul final de la Camera Deputaţilor, care este şi Cameră decizională.
 
„Propunerea a fost amânată la Comisia de învăţământ pentru găsirea celei mai bune formule juridice. Am restrâns un pic aria şi am mers pe modificarea legii doar pentru ceea ce ţine de meserie. Cadrele didactice care au condamnări penale definitive nu mai au ce să caute la catedră, pentru că toate aceste acte de violenţă sunt săvârşite cu intenţie, nu din culpă. Restrângerea am făcut-o doar în domeniul meseriei. A fost un pas înainte pentru că celelalte partide au acceptat acest lucru”, a precizat deputatul Iurişniţi.
         Potrivit acesteia, o lege similară este deja aplicată în 20 de state europene. „Nu putem să ne permitem să avem în faţa copiilor nişte persoane fără legitimitate, cadrele didactice sunt formatori de caractere, de oameni şi atunci trebuie să aibă  probitate şi integritate morală. Sunt modele pentru copii. Legea a fost amânată cu o săptămână şi sperăm că va fi votată săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională. (…) Să nu intre nimeni în sistem dacă are o condamnare penală definitivă. E firesc să ai un filtru şi să intre în sistem oameni de calitate, mai ales atunci când lucrezi cu copiii. Legea se va aplica tuturor celor care au activităţi de predare, cu funcţii de conducere şi îndrumare şi ni se sugerează să mergem şi pe personalul auxiliar”, a adăugat parlamentarul USR. 
Potrivit deputatului bistriţean, tot amânat este şi proiectul de lege care prevede creşterea numărului de consilieri şi psihologi şcolari pentru clarificarea impactului bugetar.
          „Am reuşit să aduc în atenţia ministrului Educaţiei problematica „Educaţie pentru sănătate” şi să existe voinţă politică ca ea să intre în planurile cadru cu disciplinele obligatorii din anul şcolar 2020-2021, conform legii, pentru că Ministerul nu s-a aplecat asupra respectării textului de lege care prevede finalizarea Strategiei pentru educaţie pentru sănătate în şcoli până la finalul anului 2019. Nu s-a respectat, ministrul şi-a asumat public că demarează un grup de lucru la nivelul Ministerului pentru a aplica această strategie. Am avut o invitaţie din partea ministrului Educaţiei să contribui cu expertiză şi coordonarea acestui grup. Voi colabora cu acest grup pentru că urmăresc acest subiect din 2017 şi în sfârşit avem o solidaritate, adică tot spectrul politic susţine susţinerea educaţiei pentru sănătate în şcoli”, a completat deputatul Iurişniţi.
          Aceasta a menţionat că pe ordinea de zi aşteaptă încă proiectul privind modificarea Legii 272/2004 privind protecţai copilului, în sensul organizării a două sesiuni de informare şi conştientizare în şcoli pe tema educaţiei pentru sănătate. Tema a fost abordată de deputatul Iurişniţi şi la audierea ministrului Tineretului, asta în contextul în care unul din patru copii are probleme de obezitate, impunându-se o strategie de colaborare cu Ministerul Educaţiei.
 

Comentarii

09/03/20 10:03
comentator

ESTI ABSURDA STIMATA DOAMNA . PANA SI CEI MAI PERICULOSI CRIMINALI SE REABILITEAZA DE LA O VREME SI AU ACELEASI DREPTURI PE CARE LE-AU AVUT INAINTE DE A FI " SPALATI DE PACATE " !
POTI STA LANGA FUHRER... LINISTIT !

09/03/20 14:31
BULĂ

Cristina face atâta praf în jurul ei , aduce atâtea informații false încât nu mai trebuie băgată în seamă.Indiferența este cea mai bună armă pentru cei de la USR(circul Mare din Moscova).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5