Deputatul Cristina Iurişniţi reclamă situaţia depozitului de la Tărpiu

Deputatul Cristina Iurişniţi a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, situaţia depozitului ecologic de la Tărpiu, asta după ce nu ar fi fost lăsată să intre in respectiva locaţie decât pe baza unei cereri. În opinia sa, ar fi anumite nereguli, sesizate de persoane care au terenuri în vecinătatea locaţiei.

„În privința colectării selective la nivel de județ, recent  tot pe acest subiect, pentru că este un subiect pe care îl urmăresc pentru că îl am pe agenda parlamentară, am făcut o vizită la Tărpiu. Şi ce credeți că s-a întâmplat? Nu am fost lăsată să intru să vizitez acea groapă de acolo pentru că, nu e așa, trebuie să anunți din timp. Staţi să sunăm la Consiliul Judeţean, să ne informăm să vedem dacă aveți dreptul. Le amintesc că un deputat, un parlamentar, are acest drept de a face  vizite chiar și inopinate. Evident că am avut o conversație telefonică, că se știa că sunt acolo, nu era ceva nemaipomenit. Mi s-a spus să aștept, am așteptat și în final să mi se spună că, de fapt, știți trebuie să faceți întâi o cerere. Am făcut o cerere, aştept răspuns şi în data de 20 februarie am planificat această vizită prin care să mi se explice fluxul de acolo, cum funcționează pentru că sunt foarte multe nereguli”, a declarat deputatul Iurişniţi.

Parlamentarul bistriţean a menţionat căva iniţia un propunere legislativă care să prevadă o distanţăminimă care trebuie să fie între o groapăde gunoi şi terenuri agricole sau locuinţe.

„Am vorbit cu oameni  de acolo, sunt terenuri agricole acolo, acea groapa de gunoi este situată pe un teren agricol, sunt o ferme în apropiere și voi iniția o modificarea legislativă prin care să fie majorată distanța, adică legea nu prevede o anumită distanță între ferme, construcții agricole și o groapă de gunoi. Imaginați-vă poluarea care există, pârâul acela Rosua  care alimentează Şieul este poluat şi se deversează levigatul în acel pârâu. Am și postat nişte imagini pe pagina mea de Facebook și am adresat niște întrebări parlamentare şi niște interpelări celor în drept, adică Aquabis şi Consiliul Judeţean,  să ne explice care este situația de acolo pentru că există o poluare clară. Să fie o distanţă foarte mare. Deocamdată în lege nu există această distanţă stipulată. Deci, nu există și atunci distanța trebuie să fie mai mare. Să se spună clar că trebuie să ai o distanță suficientă prin care să eviţi orice fel de poluare”, a precizat Cristina Iurişniţi.

Potrivit acesteia, „erau foarte multe forme de deșeuri în zonă, foarte multe ciori, era un câmp de ciori”. „Evident că orice zonă care are astfel de gropi se întâmplă acest lucru, dar atunci nu le plasezi în apropierea unor ferme, a unor locuințe pentru că acei oameni s-au și plâns că nu pot să aibă din culturi agricole pentru că sunt afectate de dăunatori. Este tardiv pentru că ştim deja că avizele de mediu sunt în curs urmează să iasă avizele de mediu pentru Celula 2. Da,  e vorba de Celula 2 care urmează să fie amplasată tot acolo, în apropiere. Trebuie respectate niște reguli de mediu. Apropo de toate problemele pe care România le întâmpină la nivel european, că nu respectăm angajamentele europene asumate, că nu colectăm 50%, că intrăm în procedura de infrigement, că vom plăti 200.000 de euro amendă pe zi. Prin urmare trebuie să luăm măcar măsurile minimale pe care le pot face eu ca parlamentar, să informez oamenii să știe despre ce e vorba, pentru că multe din aceste informații nu sunt aduse la cunoștința oamenilor, a cetățenilor și nici nu se știe de toată această încrengătură de avize de diferite încălcări ale legii chiar de la înființarea acelei gropi de gunoi care este pe un teren agricol”, a spus deputatul USR.

În context, deputatul Iurişniţi a menţionat că a început să analizeze și contractul cu Supercom și la momentul potrivit va oferi informații relevante.

 

Comentarii

15/02/20 10:00
cititor

INTERESANT CUM ACEASTA DOAMNA " dascalitza " ... se pricepe dumneaei LA TOATE ! Ceausescu cred ca este " copil mic " pe langa dansa ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5