Deputatul Doina Pană: Prin ordonanţă, legea privind perdelele forestiere de protecţie a fost simplificată

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.38/ 2014 pentru modificarea și completarea Legii nr.289/ 2002 privind perdelele forestiere de protecție a fost aprobat, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, cu 258 voturi pentru şi doar unul împotrivă.

         De la tribuna Parlamentului, deputatul Adriana Doina Panăa susţinut proiectul de lege, asta pentru că ordonanţa a fost emisă în timpul mandatului său de ministrru al Pădurilor, Apelor şi Pisciculturii.

         „Legea exista, însă procedurile erau foarte greoaie, or acesată ordonanţă emisă în 2014 venea să simplifice lucrurile. Programul va fi gestionat doar de Romsilva. De exemplu, pentru terenurile private se ocupa ITRSV, pentru cele aflate în proprietatea statului, Romsilva. Aceste modofocaări aduse legii au determinat o corelare şi un mers unitar”, ne-a declarat parlamentarul social-democrat.

***

De altfel, deputatul Stelian Dolha s-a referit la această temă, într-o postare pe pagina ificială de facebook. Acesta remarca faptul că din cele 243 proiecte aflate pe ordinea de zi, doar 11 au fost dezbătute şi trei au ajuns şi la votul final, printre care şi cea referitoare la perdelele forestiere.

Guvernul îşi asumă că va face 1700 de kilometri de perdele forestiere. Era şi timpul să o facă şi vorba unui coleg de grup, nici nu era nevoie de o altă lege, că aveau la îndemână reglementări destule. Voinţă să fie, că banii pentru asemenea suprafeţe nu ar fi făcut găuri în buget. Dar dacă au vrut super-reglementări, le-au primit astăzi. Iar noi opoziţia nu ne-am împotrivit, să nu cumva să spună că suntem rău intenţionaţi”, a punctat copreşedintele PNL BN. 

***

La nivel naţional s-au înregistrat în ultimii ani fenomene de înzăpezire a căilor de comunicaţie ca urmare a ninsorilor abundente, viscolelor puternice şi, uneori, a furtunilor de zăpadă, cu implicaţii majore asupra desfăşurării circulaţiei rutiere.

Pentru protejarea căilor de comunicaţii împotriva înzăpezirii, perdelele forestiere de protecţie s-au dovedit soluţia cea mai eficientă, acestea acţionând ca parazăpezi biologice.

În România, necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale este de 1.752,352 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecţie de acest tip.

Prin completarea Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie, în fapt se aprobă Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

Realizarea obiectivelor de investiţii aferente Programului se face de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, în calitate de autoritate contractantă pentru obiectivele de investiţii aferente şi de structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Finanţarea obiectivelor de investiţii aferente Programului se asigură din fonduri externe nerambursabile postaderare, de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie.

Pentru Bistriţa-Năsăud, Programul prevede realizarea a 6,8 kilometri de perdea forestieră, pe o suprafaţă de 204 metri pătraţi, pe DN 17, foarte probabil în zona Piatra Fântânele, acolo unde în prezent sunt amplasate parazăpezi.

***

În ceea ce privește proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.46/ 2008 — Codul silvic —lege organică, a cărui dezbatere a început în sesiunea ordinară trecută, acesta a fost amânat de la dezbatere timp de o săptămână.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5