Deputatul Ioan Nelu Botiş, pasat de ANI la DNA
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a finalizat activitatea de evaluare în cazul ex-ministrului Ioan Nelu Botiş, anunţând oficial că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese de către demnitarul bistriţean. “Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu la data de 19.04.2011, cu privire la posibila nerespectare de către domnul BOTIŞ IOAN NELU, în perioada exercitării mandatului de Ministru al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (03.09.2010 - 20.04.2011), a regimului juridic al conflictelor de interese”, se arată în comunicatul ANI.
Mai mult, inspectorii de integritate solicită DNA şi cercetarea unor posibile fapte de corupţie săvârşite de alte trei persoane, şi anume Dorin Radu Stoian, în calitate de reprezentant al Asociaţiei “Parteneriat Euroactiv” Bistriţa, Carmen Diana Magda, manager al proiectului “Şansa la demnitate” desfăşurat de Asociaţia “Parteneriat Euroactiv”, şi Ligia Adina Botiş, soţia deputatului Ioan Nelu Botiş, în calitate de expert de tip A în cadrul proiectului “Şansa la demnitate”, respectiv în calitatea de asociat unic şi administrator al SC Mobil Construct SRL.
ANI a mai constatat ca există “elemente privind posibila încălcare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (...) de către SC Mobil Construct SRL”, firma deţinută de familia Botiş, dispunând sesizarea ANAF, în contextul în care contractul de închiriere a spaţiului de pe Str. Cloşca nr. 3 nu era înregistrat.
Argumentele ANI
Printre membrii fondatori ai Asociaţiei ”Parteneriat Euroactiv” Bistriţa, în 2009, a fost şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, reprezentată de Ioan-Nelu Botiş, instituţia retrăgându-se doar în octombrie 2010.
Oricum, în 19 septembrie, “Parteneriat Euroactiv” Bistriţa a depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU) cererea de finanțare a proiectului “Şansă la demnitate”, în vederea accesării de fonduri europene. În 1 octombrie 2010, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin OIPOSDRU a aprobat cererea de finanţare a proiectului, pentru o finanţare nerambursabilă în valoare de 2.086.141,44 lei (500.000 euro), iar în 22 octombrie a fost semnat Contractul de finanţare.
Din echipa de management a proiectului “Şansa la demnitate” fac parte: Carmen Magda – manager de proiect, Ioan Iany Moroşanu – ofiţer financiar, Daniel Deneş– consilier juridic, Cristina Maxian – asistent manager, Bartha Csaba – specialist IT, Irina Hădărean – responsabil grup de lucru 1, Ligia Adina Botiş– responsabil grup de lucru 2, Alina Căpraru– responsabil grup de lucru 3, Ovidiu Lăzăroaie – specialist în informare și publicitate.
În documentul ANI, se arată că Ligia Botiş a deţinut, în perioada 25 februarie – 31 martie, calitatea de asociat în cadrul SC Euroactiv Job SRL. Din 25 februarie, Ioan Iany Moroşanu, Irina Hădărean şi Alina Căpraru sunt şi ei asociaţi, în timp ce administrator este Bartha Csaba.
Conform cererii de finanțare, în planul proiectului ”Şansa la demnitate” a fost prevăzută închirierea unei săli de curs în suprafață de 100 m.p., pentru o periodă de 6 luni, necesară desfășurării unor activități ale proiectului, cu suma totală de 99.000 lei. Astfel, pentru aceste activități a fost închiriat spațiul situat în str. Cloșca nr. 3, Bistriţa.
Inspectorul de integritate a considerat că ar fi “indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către domnul Stoian Dorin Radu, a infracţiunii prevăzute de art. 181 alin.1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie ca urmare a prezentării de informaţii inexacte, în calitate de reprezentant al Asociației “Parteneriat Euroactiv” Bistrița, la depunerea cererii de
finanțare a proiectului ”Şansa la demnitate”, în scopul obținerii finanțării din bugetul general al Comunităților Europene”. În fapt, a fost completat obiectul de activititate al Asociaţiei, ulterior depunerii cererii, fapt care ar fi putut avea un impact la evaluarea cererii de proiect.
În ceea ce priveşte pe managerul proiectului, Carmen Magda, inspectorul ANI invocă art. 183 alin.1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, ca urmare a gestionării în mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, a unora dintre activitățile proiectului, având ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Comunităților Europene. Aceasta a încheiat, în 1 noiembrie 2010, un contract de închiriere cu S.C. Mobil Construct S.R.L., societate deţinută şi reprezentată în calitate de administrator de către Ligia Botiş, având ca obiect închirierea spațiului situat în pe str. Cloşca nr. 3, cu destinația ”săli de curs”, contra sumei de 5.500 lei/lună, pe o perioadă de 4 ani.
ANI are “indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către doamna BOTIŞ LIGIA ADINA, a infracţiunii prevăzute de art. 183 alin.1) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, ca urmare a diminuării ilegale a resurselor obţinute din bugetul general al proiectului, prin activităţile desfăşurate în dubla calitate”. În calitate de expert de tip A, soţia deputtaului Ioan Botiş a fost remunerată în cadrul proiectului, conform fişei fiscale, pentru lunile noiembrie şi decembrie 2010,cu suma de 13.709 lei, şi respectiv, cu suma de 16.800 lei pentru lunile ianuarie şi februarie 2011. În calitate de reprezentant al S.C. MOBIL CONSTRUCT S.R.L., firmă care a închiriat spaţiul pentru sălile de curs, încasa câte 5.500 lei/lună.
Citiţi şi:
- Asociaţia „Parteneriat Euroactiv” Bistriţa va trebui să returneze peste 150.000 euro
- Cloşca şi puii din fondurile europene
- Doamna Botiş a minţit în CV pentru a avea o “Şansă la demnitate”
- Ioan Botiş candidează la Primăria Bistriţa, Liviu Rusu la Consiliul Judeţean
- Deputatul Botiş are noroc cu soţia, Radu Moldovan cu banca
Adaugă comentariu nou