Deputatul Robert Sighiartău: Mult succes domnului Bolojan în activitatea sa!
Lun, 06/23/2025 - 20:18
Ilie Bolojan, mesaj în fața Parlamentului: România re nevoie de reformă, nu de populism!
Guvernul își stabilește trei priorități clare:
🔹Echilibru bugetar și disciplină fiscală.
🔹Reformarea administrației prin audit, digitalizare și eliminarea sinecurilor.
🔹Calitate în serviciile publice, profesionalism și finalizarea reformei pensiilor speciale.
Nu venim cu promisiuni, ci cu decizii. Vom acționa fără calcule electorale, pentru a pune România pe direcția corectă".
Mult succes domnului Bolojan în activitatea sa!, a transmis deputatul Robert Sighiartău, pe pagina de facebook.
Citiţi şi:
- Deputatul Robert Sighiartău susţine că avem un buget record pentru investiţii: Criteriile lui Cîțu și rețeta lui Bolojan trebuie să fie literă de lege în PNL și în Guvern
- Deputatul Robert Sighiartău: Îi urez mult succes domnului Ilie Bolojan în noua sa poziție de responsabilitate
- Robert Sighiartău: Șapte centuri în trei ani la Bihor. Un adevărat model de dezvoltare!
- Primarul Ioan Turc şi subprefectul Ioan Zăgrean s-au întâlnit cu Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor, şi Ionel Bogdan, preşedintele CJ Maramureş
- PNL ŞI-A LANSAT CANDIDAŢII ÎN PREZENŢA A PESTE 1000 DE SUSŢINĂTORI
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Așa l-au denumit contemporanii, dar și urmașii, pe Iosif al II-lea, născut la...
Comentarii
Rus Augustin -
Mar, 16:07
DOMNULE PROFESOR MIRECEA DAROȘI
Citind fragmentul, mi-am amintit de ... „un fragment”...
Cordovan Ioan -
Mar, 14:22
LA MULTI ANI,CU MULTĂ,MULTĂ SĂNĂTATE !!!, distinsului om de cultură, prof. Ioan Lazăr.
Ilieși Ioana -
Mar, 09:47
Mulțumiri alese ziarului „Răsunetul” și autorului acestui frumos articol, domnului Ioan Mititean!...
Pop MariusNicolae -
Mar, 09:31
Bravo,adolescenților! Felicitări! Se vede că ați studiat la cea mai bună Școală Gen.din județ!
Dorel de Bistrita -
Lun, 13:25
Io tot n-am inteles " fratiucul " Sigheartau, cu ce functie s-a ales si cu ce se ocupa la noi in...
Aniversări
În zi aniversară, urăm domnului profesor IOAN LAZĂR, multă sănătate, bucurii şi împliniri alături de cei dragi.
La mulţi ani!
Redacţia „Răsunetul”
La ceas aniversar, adresăm calde urri aniversare doamnei director Codruța-Sorina Bîtă Găzdac de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 Năsăud.
La popas aniversar, îi transmitem părintelui paroh Alin Ionel Pașca de la Budurleni - Brăteni, gânduri frumoase, însoţite de urări de sănătate,...
Comentarii
Programul de guvernare este construit pe trei piloni fundamentali şi anume:
-Ordine în finanţele publice, ca bază pentru evitarea unei crize economice şi pentru recâştigarea încrederii investitorilor, a pieţelor şi a cetăţenilor;
-Bună guvernare, ca motor al reformei statului, care să asigure o administraţie eficientă, responsabilă şi adaptată nevoilor actuale;
-Respect pentru cetăţeni, prin servicii publice de calitate, corectitudine în serviciul public şi politici sociale oneste, care încurajează şi respectă munca.
Principalele din programul de guvernare sunt orientate în următoarele direcţii:
1. Ajustări de taxe;
2. Creșterea veniturilor la bugetul de stat și combaterea evaziunii fiscale;
3. Analiza și prioritizarea proiectelor de investiții;
4. Reforma administrației locale;
5. Modificarea legislației generale care să permită reforme;
6. Restructurarea companiilor de stat;
7. Reforma autorităților autofinanțate;
8. Reforma administrației publice centrale;
9. Mai mulți angajați în economie;
10.Resurse naturale valorificate mai bine;
11.Reforma pensiilor speciale.
Uniunea Europeană a creat un sistem de clasificare comun al unităților teritoriale din țările membre denumit NUTS (Nomenclature of territorial units for statistics), având drept scop realizarea de analize socioeconomice în cadrul regiunilor, cât și pentru încadrarea intervențiilor în contextul politicii de coeziune a UE.
Nivelul NUTS căruia îi aparține o unitate administrativă este stabilit pe baza numărului de locuitori si anume:
-NUTS 1: Minim 3 milioane; Maxim 7 milioane;
-NUTS 2: Minim 800.000 ; Maxim 3 milioane, echivalent cu regiunile de dezvoltare ;
-NUTS 3: Minim 150.000 ; Maxim 800.000, echivalent cu actualele județe de la noi ;
România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială . Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin reorganizarea administrativ-teritorială s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
Chiar si la atragerea de fonduri europene au existat sincope deoarece România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi dispune de un aparat administrativ supradimensionat, dar fără ca acesta să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.
Asadar, Uniunea Europeană nu recunoaste caracterul de regiune decât dacă ai minimum 800.000 de locuitori, iar in România nici un judet nu indeplineste acest criteriu. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu esti considerat regiune si deci nu poti sa depui direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene, nefiind eligibil. Din această cauză România pierde multi bani europeni fiindcă totul depinde de guvernul de la Bucuresti unde lucrurile se miscă foarte greu.
Prin urmare, schimbarea nu mai suportă amânare, iar reforma administrativ-teritorială este o necesitate si aceasta se poate face foarte simplu fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Această comasare contribuie la reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
Prin reducerea numărului de judete s-ar reduce automat si numărul de prefecturi si institutii deconcentrate care in prezent sunt răspândite în cele 40 de judete si în municipiul București.
De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
Si aici e nevoie de o comasare a satelor astfel încât să rezulte comune cu minimum 5000 de locuitori capabile să-si asigure cheltuielile de functionare din bugete proprii.
In concluzie, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială care să asigure dezvoltarea economico- socială a țării pe o bază sustenabilă.
Există depus la parlament un proiect de reorganizare administrativ-teritorială a României pe structura regiunilor de dezvoltare:
(Vezi: https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2024/10/Proiect-USR-Reorganiza...)
Adaugă comentariu nou