Despăgubiri de peste 200.000 lei pentru proprietarii animalelor tăiate pentru lichidarea rapidă a focarelor de boli transmisibile, în Bistriţa- Năsăud

Pe parcusrul anului trecut,la nivelul judeţului au fost acordate despăgubiri de peste 200.000 lei pentru pagubele suferite de proprietarii animalelor tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, declarate în judeţul Bistriţa- Năsăud.

         Astfel, pentru lichidarea rapidă a focarelor de  boală, au fost sacrificate 5 bovine pentru leucoză enzootică bovină (LEB), 37 bovine pentru tuberculoză, 7 bovine cu paratuberculoză, 8 ecvine cu anemie infecţioasă ecvină (AIE), 85 de ovine cu scrapie, 46 ovine  - avort salmonelic şi 6 exemplare de suine cu trichineloză.

  Situația pe specii și boli pentru animalele sacrificate, în vederea lichidării rapide a focarului de boală, pentru care s-au aplicat despăgubiri şi sumele totale care au fost acordate proprietarilor de animale sacrificate sau ucise în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, în anul 2018 a fost următoarea:

 

Specia

 

Nr animale

 

Valoare stabilită pentru

despăgubire de către comisia de

evaluare

Valoare acordată ca despăgubire de către D.S.V.S.A.

Bovine

3

 LEB

18.003

Bovine

37

Tuberculoză

121.591

Bovine

1

Paratuberculoză

3.830

Ecvine

7

AIE

25.050

Ovine

55

Scrapie

20.617,37

Suine

6

Trichineloză

10.750

 

La data de 31.12.2018 toate dosarele de despăgubire pentru animale sacrificate sau ucise în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor au fost soluționate. Despăgubirea s-a făcut la valoarea de piaţă care, conform HG 1214, reprezintă  preţul pe care proprietarul l-ar fi putut obţine în mod normal pentru animal imediat înainte de contaminarea sau de sacrificarea sa, ţinând seama de aptitudinea, calitatea şi vârsta acestuia.

***

În conformitate cu H.G. nr. 1.214/2009, privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, cu modificările ulterioare, în cazul măsurilor care se întreprind pentru lichidarea rapidă a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, inclusiv pentru cazurile de suspiciune a bolii, care implică tăierea sau uciderea acestora, se acordă despăgubiri, cu excepţia sumelor recuperate prin valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate.

În conformitate cu art. 7. (1) H.G. nr. 1214/2009 suma pentru pierderea suferită de proprietar prin tăierea, uciderea sau afectarea în alt fel a animalului, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală, se stabileşte de o comisie de evaluare, constituită din: 

   a) reprezentantul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti; 

   b) reprezentantul teritorial al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale cu atribuţii în stabilirea valorii genetice a animalelor - Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie; 

   c) reprezentantul Unităţii locale de decizie din cadrul Centrului local de combatere a bolilor, desemnat de prefect; 

   d) reprezentantul Unităţii locale de sprijin, respectiv primarul localităţii sau reprezentantul desemnat de către acesta. 

   (2) Convocarea comisiei prevăzute la alin. (1) se face de către prefect la solicitarea scrisă a direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5