Despoți... luminați

prof. Augustin Rus

În secolul al XVIII-lea, considerat „secolul luminilor”, au existat conducători ai unor state care au inițiat reforme prin care au încercat să modernizeze statele pe care le conduceau, să îmbunătățească viața supușilor.

   Câteva  exemple   ...

1. Frederic cel Mare (1740-1786), regele Prusiei, credea că o „monarhie iluminată” este capabilă să aducă progres în societate. „Principala mea ocupație este de a combate ignoranța și prejudecățile   ...   de a lumina mințile, de a cultiva moralitatea și de a-i face pe oameni la fel de fericiți pe cât se potrivește naturii umane și cum îmi permit mijloacele de care dispun”.

2. Ecaterina cea Mare (1762-1796), împărăteasa Rusiei, a contribuit la extinderea statului prin războaie și diplomație. Domnia sa este considerată „Epoca de Aur” a Rusiei deoarece fața țării s-a schimbat prin numeroase construcții ridicate de nobili care au fost eliberați de serviciul militar obligatoriu sau de stat. A trebuit să facă față unei puternice răscoale condusă de Emilian Pugaciov.

3. Carol al III-lea (1759-1788), regele Spaniei, și-a dobândit reputația de rege filantrop și filozof datorită modernizării Madridului, a limitării puterii bisericii și a inchiziției, a eliminării multor privilegii ale clerului, a anulării vechii legislații care împiedica dezvoltarea comerțului și a industriei. A făcut reforme de anvergură prin care a încercat să sporească veniturile coroanei, să extindă puterea statului, să controleze și să apere mai bine întinsele colonii creând o armată permanentă. Pentru fermitatea, consecvența și inteligența cu care a condus Spania, și-a câștigat respectul poporului.

4. Iosif al II-lea (1780-1790), împărat al Imperiului habsburgic, asociat la domnie de mama sa Maria Tereza încă din 1765, când tatăl său, Francisc I de Lorena, moare. A continuat demersul reformator al mamei sale inițiind reforme în spirit iluminist   ...   desființarea ordinelor călugărești, desființarea cenzurii cărților și revistelor, acordarea dreptului țăranilor de a prezenta plângeri reprezentanților administrației, secularizarea averilor mănăstirești, libertate religioasă protestanților, ortodocșilor și mozaicilor, desființarea iobăgiei pe domeniile coroanei etc. După înfrângerea răscoalei din 1784-1785 din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, judecarea și condamnarea lor, a promulgat un decret prin care domolea elanul răzbunător al nobililor.

  Conducătorii statelor de azi,mai ales cele aflate în război, poate se lasă luminați și ei de rațiune și credință, iar în preajma sărbătorilor încheie un armistițiu.

 

 

Comentarii

21/12/22 18:22
prof. Vasile G

Iosif al ii-lea-despotul luminat al unui imperiu întunecat. De câte ori a fost Horia la Viena, mereu a fost amăgit că se vor rezolva doleanțele moților (așa cum arată cartea lui Dominic Stanca: ,,Pentr-un hoț de împărat”. Bine faceți, dle. Augustin, că scoateți acestea din tolba cea mare a istoriei. Când eram cu elevii, dădeam exemplu de monorimă cântecul popular:

21/12/22 18:25
prof. Vasile G

Iosif al ii-lea-despotul luminat al unui imperiu întunecat. De câte ori a fost Horia la Viena, mereu a fost amăgit că se vor rezolva doleanțele moților (așa cum arată cartea lui Dominic Stanca: ,,Pentr-un hoț de împărat”. Bine faceți, dle. Augustin, că scoateți acestea din tolba cea mare a istoriei. Când eram cu elevii, dădeam exemplu de monorimă cântecul popular: ,,Pân=o fost Horea-mpărat/ Domnii nu s-au descălțat,/Nici la masă n-au mâncat,/ Nici în pat nu s-au culcat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5