Două ferestre

prof. Augustin Rus

   Situația actuală de la granița de est a Ucrainei, la care se adaugă și alte „situații” în care este implicată și Rusia, te determină parcă să arunci o privire asupra unei situații petrecute cu aproape două secole în urmă. Pe atunci, Rusia, aflată sub conducerea țarului Petru I (1672 – 1725), își propunea să-și „taie două ferestre”, una spre Marea Baltică ce era un „lac suedez” și altă spre Marea Neagră ce era un „lac turcesc”. Pentru a-și tăia aceste ferestre, țarul Petru I a purtat, pe tot parcursul domniei sale, războaie cu suedezii (Războiul Nordului) și cu Imperiul Otoman, cu sorți diferite de izbândă. Ca exemple edificatoare, se pot da două bătălii, cea de la Poltava din 1709 cu suedezii și cea de la Stănilești, pe Prut, din 1711. În prima bătălie, armata suedeză condusă de regele Carol al XII-lea, a fost înfrântă, eveniment ce a însemnat decăderea Suediei ca mare putere a Nordului și înlocuirea ei treptată cu a Rusiei. Accesul la Marea Neagră, ce a fost multe secole „lac turcesc” , a presupus un șir lung de războaie, în care au fost antrenate și Țările Române. Un exemplu, este bătălia de la Stănilești, pe Prut, din iulie 1711, confruntare în care a participat  cu oaste și domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir. Ea s-a terminat cu înfrângerea rușilor, datorită în principal disproporției forțelor angajate în luptă, dar și a unor condiții nefavorabile. N-a fost un eșec total pentru țarul Petru I, care a obținut, prin negocieri unele avantaje, printre care retragerea armatei sale cu tot armamentul, nepredarea către otomani a lui Dimitrie Cantemir, ajuns ulterior la curtea sa, și de ideile căruia s-a folosit în demersul său reformator.

   În Testamentul său, țarul Petru I, a specificat pentru urmașii săi, preocuparea de „a se extinde neîncetat spre nord, în lungul Balticei, precum și spre sud, în lungul Marii Negre”.

   Cunoscând parcă îndemnul țarului Petru I, Vladimir Putin dorește să-i continue testamentul, dovadă fiind poziția sa față de Ucraina, stat de la care a pretins și a ocupat Peninsula Crimeea, de la Marea Neagră, iar acum dorește și anexarea părții sudice a Ucrainei, prin care i-ar limita accesul la Marea Neagră  și la resursele uriașe ale acesteia de gaze naturale și petrol, la gurile Dunării.

   Analiști politici, militari, economici, etc. sunt de părere că, judecând după situația actuală, în politica și acțiunile Rusiei,   …   totul  mai  este  încă  posibil   …

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5