Despre antreprenoriat cu Virginia Linul şi Martha Mocanu. Poveştile unor femei de succes

Femeile au devenit mult mai vizibile şi mai competitive în mediul de business şi în acelaşi timp au devenit interesate să descopere acele poveşti de admirat ale altor femei de succes. Întâlnirile de lucru organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud pentru reţeaua femeilor antreprenor din judeţul nostru au reuşit prin formatul evenimentului să aducă la Bistriţa, femei de succes din diverse domenii.

Astfel, joi, au fost prezente la întâlnirea cu femeile antreprenor din Bistriţa-Năsăud, Martha Maria Mocanu, manager general BES România, şi creatorul popular Virgina Linul. Martha Mocanu şi Virginia Linul şi-au împărtăşit poveştile de succes cu participantele la eveniment. Discursurile au luat forma unor confesiuni, cu tot ce implică demarea şi provocarea unui business.

Martha Mocanu este manager BES România. Este singura femeie ce a deţinut funcţia de guvernator al Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova. A fost campioană naţională la atletism - proba de 800 metri, juniori.

Martha Maria Mocanu: Eu sunt o persoană care face şi vorbeşte mai puţin şi, de obicei, îmi este foarte greu să vorbesc despre mine. Sunt de 18 ani în business. Întâmplarea face ca de 18 ani să activez şi în cea mai mare organizaţie nonguvernamentală, respectiv Rotary International. Conduc o firmă ce a pus ştiinţa în slujba frumuseţii, BES România. Se spune că este o firmă de succes, nu o spun numai eu, o spun şi faptele. Este o firmă care este pe locul întâi în topul firmelor prahovene de ani buni şi, de asemenea, pe locul 6 din 540.000 de întreprinderi de profil, loc dat de Institutul Naţional de Statistică, eu zic că este şi aceasta o performanţă, de aceea am ţinut să o subliniez.

Virginia Linul, aşa cum se prezintă pe site-ul propriu, este artist popular. Sau meşter popular. Sau creator de artă tradiţională. "Oricum am defini ocupaţia sau meseria Virginiei Linul, toată lumea trebuie să înţeleagă acelaşi lucru: ea ne spune, în fiecare zi, o poveste. O poveste a podoabelor populare”.

Virgina Linul: Eu am un domeniu mai deosebit, spun deosebit, pentru că pleacă de la talpa ţăranului. Toată lumea ştie că am învăţtat meşteşugul de la mama mea, de când m-am născut în casă, mama mea cosea pieptare, cămăşi, curele cu mărgele, toate elementele unui costum popular şi era foarte vestită în zonă. Suntem patru fraţi, eu sunt cea mai mică, iar mama ne-a dus şi pe noi la lucru. Am învăţat cu drag această meserie, am trăit prin ea, împreună cu agricultura şi gospodăria, pentru că mamea mea ne spunea că omul trebuie să fie universal, să ştie de toate. (…) Uşor, uşor am început să particip la diverse târguri, am început să fac costume pentru diverse ansambluri folclorice.

Fără cuvinte mari, Martha Mocanu şi Virginia Linul sunt surse de inspiraţie pentru un număr foarte mare de femei antreprenoare. Au fost şi concluziile doamnelor prezente la eveniment, concluzii desprinse în urma discuţiilor interactive.

Reţeaua de Femei Antreprenor a fost iniţiată de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud în cadrul Proiectului Centrul Europe Direct Bistriţa în cursul anului 2009, în scopul dezvoltării de competenţe antreprenoriale, exercitării cetăţeniei europene active şi a facilitării schimbului de bune practici în randul femeilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5