Despre banala igienă

Cind eram mica, aveam, printre multele carti cu poze, o carticica favorita: „Cartea ursuletului”. Reveneam mereu si mereu la desenele cu ursuleti care faceau sau nu, aceleasi lucruri ca mine: se trezeau dimineata intr-o camera care semana cu cea a bunicilor mei, se splau intr-un mod amuzant, isi cautau papucii pufosi, isi puneau servetul de un alb impecabil peste hainutele colorate atunci cind mincau. Erau politicosi, stralucitor de curati si imi doream sa fiu ca ei. Chiar si sa merg la doctor, caci era evident ca altfel nu ar fi fost atit de dragalasi!

Mai am si acum carticica dar desigur, nu am rasfoit-o de mult. Au ramas insa regulile de igiena care ulterior au fost mai usor modelate de gradinita, scoala si parinti din pricina legaturii mele speciale cu ursuletul prietenos. Astazi, avem lucruri mai importante de facut decit sa vorbim despre igiena! Si asa ne trezim in cite un autobuz, pe strada sau in birou ca dau buzna peste noi mirosuri greu de calificat. Atunci si cu alte ocazii (medicii cunosc destul de bine cit de divers poate sa miroasa corpul uman!) ne punem intrebarea: pe omul asta nu l-a invat nimeni sa se spele?!

Multe persoane au o intelegere cat se poate de personala a ceea ce inseamna "igiena" in general si "igiena intima" in special.Termenul de "higiena" vine de la Hygeia, fiica lui Asclepius (zeul medicinei), zeita sanatatii si curateniei in Grecia antica. "Igiena" este stiinta care se ocupa cu promovarea si mentinerea sanatatii individului si comunitatii.

Cu toate ca in general termenul "igiena" este inteles ca simpla "spalare" sau, ceva mai complex, "prevenirea imbolnavirii prin spalare", "igiena" reprezinta de fapt o serie intreaga de conditii si practici care au ca scop sa mentina sanatatea si viata sanatoasa. Este adevarat ca majoritatea acestor reguli se refera la simpla spalare, dar "igiena" nu inseamna numai aceasta practica. „Igiena" are multe aspecte care incep cu igiena personala (deprinderi de viata sanatoasa, curatenia corpului si a hainelor, alimentatie sanatoasa, un regim echilibrat de odihna si miscare), continua cu igiena gospodariei (pregatirea in conditii igienice a alimentelor, curatenia, iluminarea si aerisirea casei), terminand cu igiena muncii (masuri care au ca scop eliminarea riscurilor aparitiei bolilor profesionale si a accidentelor), sanatate publica (supravegherea alimentarii cu apa si alimente, prevenirea raspandirii bolilor infectioase, eliminarea gunoaielor menajere si a apelor reziduale, controloul poluarii aerului si a apei) si igiena mentala - recunoasterea factorilor psicologici si emotionali care contribuie la o viata sanatoasa.

Pentru inceput – caci ne propunem sa revenim cit se poate de des printr-un ciclu de articole pe aceasta tema - revizuim citeva dintre regulile de igiena personala care ar trebui in mod obligatoriu sa faca parte din viata noastra si tot asa sa le transmitem cu delicatete si perseverenta mai departe (statisticile spun ca suntem pe ultimul loc in Europa la consumul de sapun, detergent si pasta de dinti, ne spalam pe dinti rar, avem carii si cateodata raie si paduchi, dar recuperam "handicapul" cu parfum): spalarea frecventa a corpului, a mainilor in special, iar dupa folosirea toaletei - obligatoriu, intotdeuna ;spalarea dintilor (igiena orala) macar de doua ori pe zi daca nu dupa fiecare masa ; folosirea lenjeriei curate si schimbarea ei (cat mai) frecventa ; pastrarea curateniei hainelor (periate, aerisite, spalate de cite ori este necesar); evitarea contactului cu fluide ale corpului (fecale, urina, voma) ; evitarea mancatului cu mainile murdare (in restaurantele de la noi vad de putine ori persoane sculindu-se de la masa pentru a se spala pe maini chiar inainte de a minca) ; acoperirea gurii cu o batista in momentul tusei sau stranutului (nu cu mana ... gandeste-te cum ar fi sa stranute cineva in mana si apoi sa ti-o intinda pentru a-ti strange mana in semn de salut ...); evitarea bagatului degetelor in nas in general si in public in special; evitarea atingerii fetei cu mainile murdare; evitarea lingerii degetelor pentru numararea banilor sau rasfoirea lor ; evitarea "rontairii" unghiilor ; pastrarea curateniei zonei de dormit, mincat si de folosirire a computerului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5