Despre mărci poştale dantelate… nedantelate
„… sunt mărci care figurează, oficial, ca fiind dantelate, iar piaţa filatelică ne demonstrează că există şi ca nedantelate”. (Sergiu Marian Gabureac, în revista „Filatelia” nr. 12/2007, p. 16). Este de neexclus faptul că operatori de la Fabrica de Timbre, fie erau ei înşişi colecţionari, fie primeau „comenzi” de la amici de-ai lor, colecţionari, devenind cel puţin tentaţi să confecţioneze măcar 1-2 coli de nedantelate la fiecare emisiune, pe care ulterior să le sustragă din fabrică.
S-a discutat şi se discută mult pe tema dacă emisiunea „Carol II uzuale, cu filigran CC”, are sau nu are, fie şi numai accidental, piese nedantelate. Chestiunea este departe de-a fi lămurită; numărul colecţionarilor care susţin inexistenţa nedantelatelor fiind net superior celor care cred (sau ştiu) că piese din emisiunea „Carol II uzuale, cu filigran CC”, există!
„Ne povestesc cunoscătorii că, prin propria politică filatelică, regele dictator Carol al II-lea, păstra pentru colecţia regală câte două coli nedantelate din emisiunile poştale ale timpului neînregistrate oficial în evidenţele administraţiei poştale…” (Idem, p.16). cert este că în întreaga perioadă carlistă din filatelie quasitotalitatea emisiunilor de mărci poştale, pe lângă tirajele de dantelate mai cuprind şi câte un tiraj minor (de regulă 200 de buc.) de nedantelate evidenţiate poştal, înscrise în cataloagele filatelice.
Avem ferma convingere că emisiunile de mărci poştale despre care se ştie că au avut numai tiraje dantelate, au conţinut măcar colile de nedantelate destinate colecţiei regelui filatelist, neînregistrate în evidenţele poştei. Asta dacă nu luăm în considerare ipoteza existenţei a încă cel puţin 1-2 coli de nedantelate confecţionate clandestin şi ulterior sustrase de către lucrători „iniţiaţi” din Fabrica de Timbre.
-va urma-
Mihai Lucian Valea, coordonatorul Clubului Filatelic „Bisnumphila” al Cercului Militar Bistriţa
Adaugă comentariu nou