Colţul filatelistului

Piese filatelice rare

Timbrele emise în perioada carlistă, care au una sau două laturi nedantelate, care au circulat poştal, sunt rarităţi cu mare căutare în mediile colecţionarilor. Se pune însă problema ca un colecţionar să poată face deosebirea dintre o piesă autentică şi o piesă falsă. De aceea ofer pe această cale, câteva consideraţii asupra acestui subiect.

Astfel de piese filatelice nu provin din colile de timbre aferente tirajului de nedantelate. Intervalul dintre două rânduri/ şiruri alăturate de timbre dintr-o coală, este de 3 mm. Aşadar, atunci când piesa nu este dintr-o margine de coală rămasă cumva nedantelată, ea trebuie să aibă lăţimea laturii nedantelate de minimum 1,5 mm. Filigranul piesei filatelice se verifică obligatoriu, în cazul unui schimb sau achiziţie, căci sunt posibile falsificări în dauna colecţionarilor, realizate perfect prin metoda LASERDRUCK, iar un astfel de fals poate avea latura nedantelată generos de mare pentru a induce în eroare pe achizitor.

Piesele respective au apărut, cel mai probabil, ca urmare a confecţionării, de către operatorii anumiţi din fabrica de timbre, a unor coli de dantelate care aveau un interval sau mai multe între rânduri alăturate lăsat anume nedantelat. Pentru a nu fi prins cu materialul asupra sa acel operator escamota coala respectivă în topul colilor deja verificate de către cei care dădeau girul de calitate. Uneori ei reuşeau să le recupereze, dar de cele mai multe ori ele nu ajungeau în colecţiile respectivilor, ci în diverse oficii poştale din teritoriu, unde se aplicau pe corespondenţă circulând poştal.

Opinăm că totuşi numai jumătate din probabila cantitate de piese cu o latură nedantelată poate fi colecţionată ca atare, deoarece ca urmare a neglijenţei operatoarelor de la ghişeele poştale la care vor fi ajuns acele coli de timbre, intervalul nedantelat a fost forfecat asimetric şi în acest fel cealaltă jumătate rezultată a rămas cu latura nedantelată mult prea îngustă (sub 1,5 mm).

Prezint câteva astfel de piese.

Mihai Lucian Valea

coordonatorul Clubului Filatelic

al Cercului Militar Bistriţa

Comentarii

15/09/09 21:12
pasare ioan

am cumparat niste acte vechi 1889 -1914 au timbre din acea perioada korone si fileri actele sunt intr-o limba care nu o cunosc. pot fi interesante ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5