Colţul filatelistului

Pentru o necesară sistematică filatelică

3. Tipuri filatelice – A –

Putem spune că tipul este unitatea sistematică filatelică, baza acestei structuri pe care noi o propunem ca instrument de lucru în filatelia autohtonă. Fiecare gen din schema sistematică are unul sau mai multe tipuri. Prin extensie, întreaga schemă sistematică se aplică tuturor produselor poştale destinate corespondenţei, din cele trei categorii filatelice. În cele ce urmează continuăm să analizăm tipurile filatelice neobliterate. Precizăm încă de pe acum, că piesele obliterate comportă o serie de particularităţi tocmai de obliterare, care îşi pun amprenta asupra trăsăturilor specifice fiecărei piese filatelice.

a. În cadrul clasei standard, genul stas are în compunere toate produsele poştale necesare asigurării corespondenţei, în stare perfectă. Genul „în grup” are patru tipuri:

- minicoala;

- blocul şi panoul;

- ştraiful;

- perechea.

Acestea pot să fie cu sau fără viniete, tabsuri, punţi, margini de coală. Genul „de lux” are în compunere tipurile:

- în carnete, mape, cărţi filatelice;

- in folio aur sau argint;

- pe carton filatelic.

Sunt piese ale căror tiraje sunt limitate (până la 1000 buc.).

Genul „specialităţi” are un singur tip: coliţele dantelate sau nedantelate. Acest gen se corelează cu genul „stas” în sensul că seriile anumitor emisiuni pot avea coliţe dantelate (raportul de tiraje 10/1) şi nedantelate (raportul de tiraje 100/1).

b. Clasa „atipice” începe, aleatoriu, desigur, cu genul varietăţi care are un singur tip conţinând varietăţile: de hârtie, de desen, de dantelură, de culoare, de tipar (inclusiv abklatsch-urile), de supratipar.

* Genul „curiozităţi” are tipul curiozităţii: de hârtie, de dantelură, de filigran, de desen, de culoare, de tipar, de supratipar.

* Genul „erori filatelice” prezintă un singur tip de erori: de hârtie, de filigran, de desen (de clişeu), de dantelură, de culoare, de tipar, de supratipar.

* Genul „falsuri” are în compunere două tipuri (după modalitatea de falsificare):

- cu acelaşi clişeu: reimpresiune neoficială;

- cu clişee contrafăcute;

* Genul „fracţionate” are un singur tip care cuprinde piese înjumătăţite vertical sau oblic, în funcţie de nevoile poştei (de francare, desigur). Mai rar s-au fracţionat treimi sau sferturi de timbre! (Sunt valide numai pe suportul original, obliterate curat, citeţ, clar).

* Genul „rebuturi” are un singur tip în care se cumulează: tăieturi în fâşii din coală, pliuri, pete de culori (altele decât culorile standard), dantelare prin desen etc. Acestea sunt anulate (cel puţin aşa ar trebui să se întâmple).

Va urma

Mihai Lucian Valea

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5