Colţul filatelistului
Pentru o necesară sistematică filatelică
II. Categoria obliterate
1.Circulate poştal
Este simplu de constatat că piesele filatelice obliterate se încadrează strict în schema sistematică pe care noi tocmai o propunem. Ele provin din categoria produselor neobliterate care şi-au îndeplinit misiunea de bază, (au francat corespondenţe), rămânând în continuare hârtii de valoare colecţionistică. Aşadar, obliterarea nu produce efecte dramatice asupra produsului poştal care-şi păstrează în continuare calitatea sa duală: hârtie de valoare şi document istoric în aceeaşi măsură.
În colecţionistica românească actuală, piesele obliterate sunt subcotate în cadrul „listelor de preţuri” emise de către firma căpuşă Romfilatelia (este o firmă care nu are nimic de-a face cu filatelia. Nu credem că ştie cineva de acolo ce este: colecţionistica, ce este filatelia? Cu siguranţă însă că toţi de acolo ştiu scoate emisiuni toxice, ştiu face bişniţă cu produsele lor, ştiu… Oare mai ştiu şi altceva?). Această firmă nu mai este în stare să producă timbre poştale ci numai timbre colecţionistice (în măsura în care le mai colecţionează cineva), având valori faciale exagerat de mari încât pot asigura francarea corespondenţei cu alte planete din Sistemul Solar! Subcotarea pieselor obliterate serveşte numai interesului cârdăşiei numite Romfilatelia şi nu reflectă adevărata cotaţie de catalog (MICHEL de exemplu) a respectivelor piese. Impostorii ăia habar nu au cât de dificil este să completezi o serie de piese obliterate circulate poştal! La noi ca nicăieri!
Aşadar, am stabilit deja că piesele obliterate răspund perfect tuturor imperativelor schemei sistematice, iar în acest sens nu mai repetăm desfăşurarea lor. Este identică cu cea a pieselor neobliterate. Vom face referire numai la efectele obliteraţiilor asupra pieselor filatelice.
Ştampilele poştale pot fi şi ele supuse unei sistematizări (nu credem că pot comporta o sistematică proprie), dar ele se încadrează în schema sistematică în care se poziţionează piesa pe care au fost aplicate. Deşi anumite obliterări, rare, rarisime ori unicate (!) induc un coeficient situat între 2 şi peste 10, de multiplicare a cotei de catalog a piesei, acest fapt nu produce efecte asupra poziţiei piesei în schema sistematică filatelică.
Va urma
Adaugă comentariu nou