Despre politici regionale şi responsabilitate
Facultatea de Studii Europene - Universitatea Babeş-Bolyai, Extensia Bistriţa, în parteneriat cu Primăria Bistriţa şi Consiliul Judeţean, au organizat, ieri, cea de a treia ediţie a sesiunii de comunicări ştiinţifice cu tema - politicile regionale europene. Invitaţii de onoare ai manifestării au fost doi profesori universitari din Franţa (prof. dr. Gérard Bossuat şi prof. dr. Sylvain Schirmann) însoţiţi de prof. dr. Nicolae Păun, decanul Facultăţii de Studii Europene - Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Intermediarul şi moderatorul întâlnirii a fost Dorin Dobra, lector asociat al Facultăţii de Studii Europene şi cercetător post doctorand. În scurtele lor discursuri, cadrele universitare au subliniat importanţa unor asemenea întâlniri între studenţi, profesori şi autorităţi locale, numindu-le oportunităţi.
Ca o concluzie personală, din păcate, oamenii obişnuiţi nu înţeleg mai nimic din toată treaba cu fondurile europene, cu politicile regionale. Şi nu e vina lor. La noi, vorbesc despre toate aceste probleme numai politicieni habarnişti.
Din nefericire, ieri, în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa, nu am văzut mai mulţi studenţi, profesori, în general personaje care au de a face cu aceste problematici europene. Ştiu, a fost mai mult o întâlnire oficială. Dar la fel de bine cum au putut să-şi rupă din timpul lor, Vasile Bar (preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie), dr. Mircea Gelu Buta (managerul Spitalului Judeţean), profesorul Alexandru Uiuiu, istoricul Vasile Duda, la fel puteau să aloce din timpul lor preţios şi alţi domni, doamne.
,,Suntem obligaţi să o luăm de la capăt, să renunţăm la populism, la politicianisme”, a precizat decanul Facultăţii de Studii Europene, prof. univ. dr. Nicolae Păun.
Au vorbit mai apoi şi primarul Ovidiu Creţu şi prefectul Ani Bob. Nu am reţinut mare lucru sau nu mai fac conexiuni la vorbele mari, europene.
Mi-a plăcut în schimb discursul prof. univ. dr. Gerard Bossuat. Are şi o figură jucăuşă şi nici nu se ia foarte în serios, ca ditamai profesorul universitar. A vorbit despre responsabilitate. ,,Descentralizarea în Franţa a adus responsabilitate”, a spus domnul profesor. ,,Până la urmă, ce înseamnă a fi responsabil?”, a continuat acelaşi domn profesor.
Chiar aşa, m-am întrebat? România e un stat responsabil? Nu e, din păcate. Altfel, nu şi-ar bate joc de cetăţeni.
Şi mă gândeam, de ce Franţa ar fi un stat responsabil? Fiindcă o spune un profesor universitar? Clar, nu. Franţa e un stat responsabil şi datorită descentralizării, dar în primul rând are grijă de oameni. Franţa are grijă de oamenii ei. Iar oamenii sunt învăţaţi să fie demni: învaţă, muncesc, au suficienţi bani cât să trăiască civilizat, muncind pentru stat, le ajung banii să călătorească, să-şi facă nişte concedii...
Toate elementele esenţiale ale vieţii unui om sunt îndeplinite la parametrii normali. Dacă vor mai mult, nu au decât să muncească în plus. Din cauza asta, oamenii de dincolo, francezi, germani, olandezi sunt demni şi nu obedienţi. Din cauza asta oamenii sunt relaxaţi, liberi, si nu se iau foarte tare în serios…
Una peste alta, manifestarea de ieri ne-a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că UE ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă, şi e cazul să facem ceva mai mult în privinţa aceasta.
P.S. Colocviile internaţionale nu se fac de amorul artei. În mod normal, punerea în circulaţie a informaţiilor se face pentru a putea fi accesibile celor care pot folosi aceste idei. E baza pentru pasul în faţă…
Citiţi şi:
- Bistriţa la confluenţe europene, ediţia a doua
- Senatorul Dorin Dobra, invitat la colocviul internaţional "Disintegration and Integration in East-Central Europe (1919-post-1989)”
- Conferinţa Internaţională „Integrare europeană, integrare regională; Bistriţa, la confluenţe europene”
- Dezvoltarea Extensiei Bistriţa a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, pe agenda reprezentanţilor judeţului
- Dorin Dobra aduce Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului la Cluj-Napoca
Adaugă comentariu nou