Bistriţa la confluenţe europene, ediţia a doua
În suita manifestărilor ocazionate de Conferinţa Internaţională ,,EU in a Global World”, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, Extensia Bistriţa, în parteneriat cu Primăria Bistriţa, Consiliul judeţean şi Fundaţia ,,Societatea de Concerte”, au organizat, ieri, la Bistriţa, cea de a doua ediţie a sesiunii de comunicări ştiinţifice ,,Bistriţa la confluenţe europene”.
Fiind o întâlnire internaţională, primarul Bistriţei, în postura de gazdă oficială, a ales s se adreseze invitaţilor în limba engleză. Fără a intra în polemici de genul cât de bine vorbeşte sau nu primarul, limba lui Shakespeare, edilul Ovidiu Creţu a încercat măcar să îşi asume una dintre atribuţiunile unui manager european, indiferent de domeniul pe care-l administrează, şi anume să vorbească, să dialogheze într-o limbă străină.
Invitaţii de onoare ai manifestării au fost trei profesori universitari din Franţa, Germania şi Italia (prof. dr. Gérard Bossuat, Universitatea Cergy-Pontoise -Val d’Oise, Franta, prof. dr. Michael Gehler, Universitatea Hildesheim, Germania şi prof. dr. Antonio Varsori, Facultatea de stiinte Politice, Universitatea Padova, Italia), însoţiţi de prof. univ.dr. Nicolae Păun de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
În scurtele lor discursuri, cadrele universitare au subliniat importanţa unor asemenea întâlniri între studenţi, profesori şi autorităţi locale, numindu-le oportunităţi.
Mult mai generos la vorbe, prof. dr. Michael Gehler a vorbind despre rolul statelor, membre UE, precizând că Uniunea Europeană şi implicit integrarea statelor din Vestul Europei nu a făcut altceva decât să salveze statele din Estul Europei.
,,Întrebarea mea este dacă acum, integrarea statelor din Estul Europei poate să le salveze la rândul lor pe acestea din situaţia în care se află”, a afirmat prof. dr. Michael Geller.
A fost o întâlnire scurtă, într-o atmosferă uşor rigidă, dar sobrietatea se simţea mai mult din partea oaspeţilor, nu a gazdelor, întâlnire care a continuat cu o plimbare în Centrul Istoric al Bistriţei, cu o sesiune de lucrări la Facultatea de Studii Europene, Extensia Bistriţa, totul încheindu-se cu o cină festivă la Arcalia.
Una peste alta, manifestarea de ieri ne-a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că UE ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă, şi e cazul să facem ceva mai mult în privinţa aceasta.
Citiţi şi:
- Conferinţa Internaţională „Integrare europeană, integrare regională; Bistriţa, la confluenţe europene”
- Senatorul Dorin Dobra, invitat la colocviul internaţional "Disintegration and Integration in East-Central Europe (1919-post-1989)”
- Viitorul este al unei Europe a cetăţenilor
- Despre politici regionale şi responsabilitate
- Stud Fest: Studenţii în competiţie pe tema Uniunea Europeană
Adaugă comentariu nou