Dialog româno-european cu Ruxandra Cesereanu
La Librăria Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” a avut loc un eveniment deosebit, în care scriitoarea Ruxandra Cesereanu a fost invitată specială. Aceasta a purtat un dialog direct cu poetul Dan Coman, care i-a adresat diverse întrebări; dar a interacţionat şi cu publicul prezent. A făcut destăinuiri despre adolescenţa şi viaţa ei pe care o dedică în mod special poeziei, considerându-se „în general poetă”, scriind poezie de la 14 ani. „Poezia este un teritoriu în care pot să mă manifest psihologic” spune autoarea; iar ca model pentru pasiunea sa de a scrie versuri a fost Angela Marinescu.
Au fost prezentate două dintre cărţile autoarei – „California (pe Someş)” şi „Un singur cer deasupra lor”, prima carte cuprinzând un poem plin de viaţă, iar cea de-a doua fiind un roman de proză realistă cu privire la perioada comunistă, pe care l-a scris timp de 10 ani, încurajată de studenţii săi de la universitate.
Iar, pentru că evenimentul a avut loc de Ziua Europei, a fost prezentat un scurt recital teatral despre Europa, susţinut de către şase eleve de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, Bistriţa, care au reuşit să impresioneze publicul prin expresivitate şi amuzament.
Spre final, Ruxandra Cesereanu a lăsat spectatorii să aleagă dintre două „povestiri” din romanul „Un singur cer deasupra lor”, pasajul ales intitulându-se „Iubiţii”, urmând a fi citit pentru delectarea publicului. Dar nici prima carte (prima iubire! poezia!) nu a rămas uitată de către autoare, care, a lecturat fragmente ample şi expresive din „California (pe Someş)”, stârnind aplauzele publicului.
Evenimentul s-a încheiat cu o şedinţă de autografe, cele două cărţi putând fi cumpărate, (cu reducere!), chiar de la Librăria Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt”.
Larisa Florea, clasa a XI-a
Palatul Copiilor Bistriţa
Citiţi şi:
- Dialog cu Ruxandra Cesereanu, la Bistrita
- Ruxandra Cesereanu- 60: California (pe Someş)
- Ioan Pintea, invitat de onoare la Centenarul „N. Steinhardt”
- „Mişcarea Literară”, portret Steinhardt
- Olimpiu Nuşfelean, la Festivitatea de decernare a titlului de Doctor honoris causa al UBB scriitorului Antonio Lobo Antunes
Comentarii
Interesant. Pentru o societate in care se promoveaza mai ales in cultura pilele. dan coman de exemplu.
Adaugă comentariu nou