Din nou la Monor, adică acasă, adică la izvorul dorului!
Este vremea colindelor! Peste tot în orașe și în sate manifestări culturale diverse adună pe scenă și în fața ei mii de iubitori ai tradiției străbune, de credincioși dornici să se regăsească în atmosfera minunată creată de magia apropiatei nașteri a Mântuitorului Iisus! Zilele acestea județul nostru a fost reprezentat la Târgul de Crăciun de la București de către vestitul Ansamblu folcloric ’’Baltagul’’ din Monor.
Organizat de Primăria Municipiului București și Centrul de Creație, Artă și Tradiție, târgul funcționează în perioada 29 noiembrie – 24 decembrie și are loc in Piața Universițății. Pe scena amplasată în acest loc istoric și bine cunoscut românilor au loc zilnic spectacole de muzică populară și colinde prezentate de grupuri de copiii, ansambluri folclorice și ansambluri de datini și obiceiuri de pe tot cuprinsul României. În cadrul târgului se desfășoară campania ’’Dăruiește, fii mai bun și tu poți fi Moș Crăciun’’ organizată de Primăria Bucureștiului în parteneriat cu Asociația SOS Satele Copiilor România! Cine dorește mai multe detalii despre această amplă manifestare poate căuta pe motoarele de căutare preferate informații despre ’’ Bucharest Christmas Market’’ !!!
Pe 14 decembrie, în spectacolul început la orele 18 30 și continuat până dincolo de orele 22 00 vedeta așteptată a fost Corul bărbătesc din Finteușul Mare (Maramureș), binecunoscut în toată țara! Numai că vedeta reală a concertului au fost monorenii și gledinarii noștri – adică Ansamblul folcloric ’’Baltagul’’ din Monor care a încheiat ’’en fanfare’’ cum ar zice vreun urmaș al lui Napoleon rătăcit prin... Micul Paris!
Cei peste 40 de colindători din Monor însoțiți de Ioana Maria Ardelean și Cornelia Ardelean Archiudean și conduși de primarul Ioan Cira și-au luat rolul în serios încântând o asistență de câteva mii de spectatori, mulți din Transilvania și ...destui chiar monoreni de origine! Toate formațiile serii au prezentat colinde originale, specifice locurilor lor de origine - Grupul de colindători ’’Hudeșteanca’’ din Botoșani, Ansamblul folcloric ’’Carpați’’ din Câmpulung Muscel și Corul bărbătesc din Finteușu Mare, Maramureș! Numai că monorenii au colindat la ferești cum se spune, prezentând un tablou complet al acestui obicei vechi de mii de ani care la Monor este sacru!
Coborând de pe dealul dinspre Șieuț, în frunte cu Ioan și Ioana Cira, alături de nepoata Rebeca, cu Ilie și Chița Roiban și mai tânărul Răzvan, cu Vasile Haja însoțit de Alina și de proaspătul ei soț Ionuț Turbat, de George Moțoc de mână cu fiul său Andrei dar și de alți tineri ai satului al căror Staroste, mai nou (!) este Bogdan Creța, grupul de colindători s-a oprit mai întâi la casa popii (astăzi ... părintele Marius Avram!!) unde au colindat ’Noi umblăm și colindăm’’...și alte colinde potrivite ( de tradiție!) părintelui spiritual al satului. Mulțumind de primire, au dus colinda la alte case de gospodari harnici pe care i-au binecuvântat în prag de mare sărbătoare, apoi, cu mic cu mare au umplut curtea și casa vrednicului lor primar Ioan Cira la care au poposit vreme mai îndelungată pentru a gusta vinurile alese și alte bunătăți pregătite de prea frumoasa și harnica lor gazdă. După o vreme, în care Ioana, Florentin și Cornelia au mai adus câte o colindă de prin Ocnița, colindătorii de-acum cu picioarele grele de atâta...stat după masă, au încins o horă în care s-au prins cu mic cu mare, de la mezina Raluca Băbuțan la cei mai trecuți prin viață în frunte chiar cu gazda Ioan Cira! Și uite așa, spectatorii din Piața Universității au trăit alături de colindătorii din Monor o seară de Crăciun ,,ca la mama acasă’’ sau ca în anii copilăriei demult apuse. Părintele Marius Ciprian Pop- amfitrionul și prezentatorul spectacolului spunea în final că monorenii, Ansamblul folcloric ’’Baltagul’’ din Monor, au fost o încântare, o surpriză uriașă și o rază de lumină nouă și încântătoare pe scena Târgului de Crăciun de la Buurești !
Drumul a fost greu. Eforturile de toate felurile – financiare, organizatorice, etc – au fost abia suportabile dar a meritat! Ansamblul folcloric ’’Baltagul’’ din Monor a dus tradițiile acestor meleaguri în inima Țării și le-a prezentat în chip minunat Țării! Felicitări se cuvin grupului iar scuzele de a nu fi rostit numele tuturor colindătorilor sunt, evident necesare! Însă fiecare colindător va păstra în suflet bucuria de a fi participat și de a fi fost aplaudat de mii de inimi- cucerite prin colind, cântec și joc.
Mîine, de fapt astăzi, când apar aceste rânduri este o...altă zi! Colindătorii din Monor alături de Cornelia Ardelean Archiudean și in frunte cu Starostele lor, primarul Ioan Cira sunt în drum spre Iași unde vor duce pentru a 20-a oară colindele și obiceiurile lor la cea de-a XLVII-a editie a Festivalului folcloric "Datini si obiceiuri de iarna" Organizată de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi.
Le dorim colindătorilor din Monor și Gledin să călătorească bine și să se bucure de clipe minunate la acest Festival fabulos ajuns la ediția a XLVII-a!
- Primiți colindătorii ?
- Primim, primim,,,,
- No, fain aț colindat, haidaț în casă…
A consemnat ( ca de obicei din târnaț, de la Monor) Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Ansamblul folcloric''Baltagul'' din Monor la Editia a 45-a a Festivalului folcloric Datini si obiceiuri de iarnă de la Iaşi
- Ansamblul folcloric Baltagul la Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă de la Iaşi
- Un dar cu har
- Ansamblul folcloric Baltagul, în frunte cu primarul din Monor, a colindat la Iaşi!
- Datini şi obiceiuri de iarnă la Iaşi!
Adaugă comentariu nou