Ansamblul folcloric ‘’Baltagul’’ din Monor la a 56 ediție a Festivalulului folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă”, de la Iași!
Ansamblul folcloric ‘’Baltagul’’ din Monor la a 56 ediție a Festivalulului folcloric „Datini și obiceiuri de iarnă”, de la Iasi!
Ansamblul folcloric ‘’Baltagul’’ din Monor este o formație artistică valoroasă, care păstrează cu sfințenie în cântec, în colinde și în joc, în dansul popular cu specific local, tradițiile bunilor și străbunilor noștri! Anul acesta la invitatia Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, ‘’Baltagul’’ a participat la cea de-a a 56-a ediție a Festivalului folcloric DATINI ȘI OBICEIURI DE IARNĂ. Așa cum îi știm de secole, moldovenii sunt mari păstrători ai tradițiilor populare și cu deosebire a celor care împreună cu tradițiile creștin-ortodoxe au fost și sunt la mare cinste în viața satelor și orașelor moldovenești! Avem și noi la Bistrița multe festivaluri de tradiție însă nici unul cu o atât de îndelungată.
Anul acesta, la fel ca în ultimii vreo 20 de ani, Baltagul în frunte cu omul deosebit, cu sufletul unic numit Ion Cira, a fost alături de celelalte 22 de formații artistice din satele Moldovei, ba chiar și alături de formații din Basarabia și din Bucovina de Nord(Ucraina). Festivalul desfășurat pe parcursul unei zile întregi a debutat cu o paradă a celor 23 de formații prezente(vizibile pe afișul alăturat). O desfășurare de sunet, de culoare, de veselie și optimism cum rar ne este dat să vedem! Pornind de la Casa de Cultură a Studenților, pe marile bulevarde ale Iașului, îmbrățișând cu sufletul și cu privirile bisericile vestite ale municipiului și chiar invocând în suflet buinecuvântarea Sfintei Parascheva, parada formațiilor întâmpinată de zeci de mii de spectatori a ajuns la Palatul Culturii, la splendidul Palat al Culturii din Iași flancat de marile și super elegantele magazine comerciale din jur! Ajunse acolo, într-un gest de admirație și respect, toate formațiile s-au fotografiat, rând pe rând la statuia, la magnifica statuie ecvestră a Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt!
După un astfel de gest înălțător pentru suflet a început spectacolul susținut de formațiile artistice de pe tot cuprinsul Moldovei. Ansamblul Folcloric BALTAGUL din Monor, a fost singura formație din Transilvania, prezentă în Festival cu colinde frumoase și cu vreo 30 de colindători aflați sub îndrumarea artistică a Petruței Creța Vâncă, a lui Bogdan Creța și mereu sub atenta privire și …decizie inspirată a veteranului ( scuze Vasile!!) – Vasile Haja! Cornelia Ardelean Archiudean, colindătoare și, cu bunăvoința tuturor și eu alături de ea, am fost... jupânul gazdă pe scena unde tinerii Monorului au adus prin colindele lor curate, adevărate, din strămoși lăsate, vestea minunată a Nașterii Luminii în Lume, a venirii MÂNTUITORULUI nostru Iisus Hristos! Am trait și retrăit cu toții clipa minunată a vestirii prin colind a acestui moment unic pentru omenirea creștină! Am fost și noi pentru câteva minute Magii de la Răsărit care au venit să admire și să păzească ieslea săracă dar binecuvântată a Bethleemului cu colinde din străbuni, cu cântece de binecuvântare, de mulțumire, de încântare și de Speranță!
Ce să-i facem, viața bate filmul cum se zice. Au fost clipe, momente, zile înălțătoare pentru toată lumea, de la vlădică până la opincă! Bravul nostru primar Ion Cira s-a străduit să ne facă pe toți mândri că suntem români, mulțumiți că suntem ardeleni, încântați să fim moldoveni între moldoveni și fericiți că Bunul Dumnezeu a îngăduit să fim oameni care dăruiesc tot ce au mai bun și mai sfant în sufletele lor! Mulțumiri pentru această aplicație încheiată cu o Victorie reconfortantă înscrisă pe răbojul celor 32 de suflete participante ar fi multe! Mulțumim Directorului Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, doamnei Andra Ozana Dram, cu sufletul ei limpede și curat ca al…Ozanei cea frumos curgătoare din Humuleștii lui Creangă…Mulțumim tuturor celor care ne-au găzduit și au avut grijă de noi cu o ospitalitate pe care doar la Iași o poți vedea!
La câte formații artistice au fost prezente, Festivalul de la Iași se putea desfășura și fără Baltagul! Însă cu Baltagul a fost și mai frumos, cu Baltagul colindele transilvane au încălzit sufletele miilor de spectator și ieslea Bethleemului cu o căldură binefăcătoare!
Totuși, toate acestea nu erau posibile fără implicarea unui om simplu, a unui om adevărat care de ani mulți se răstignește pe crucea lucrului bine făcut la Monor și la Gledin – primarul Ion Cira, căruia întreaga comunitate monoreano-gledinară dar și bistrițeană îi datorează un respect deplin!! Ansamblul folcloric ‘’Baltagul’’ din Monor, condus de peste 60 de ani de oameni pasionați, de tineri entuziaști sau de…veterani împătimiți, continuă lupta cu vremelnicia, înscriind cu demnitate în cartea de aur a Monorului, a Bistriței și a întregii Românii, respectul și admirațiă pentru moșii și strămoșii noștri care ne-au lăsat o zestre identitară unică prin bogăție și inestimabilă prin valoarea ei umană și artistică!
Ceea ce a fost am văzut, ceea ce ni se întâmplă astăzi vedem zi de zi, iar ceea ce va fi știe doar Bunul Dumnezeu! În pragul Crăciunului, a venirii și revenirii LUMINII în lume, să fim încrezători, să ne bucurăm cu măsură și să ne punem toată nădejdea în Bunul Dumnezeu și …în noi înșine! Și, vorba veteranului Ilie Roiban, să zicem cu toții DOAMNE NU UITA DE NOI!
Consemnează și semnează - ‘’Jupânul gazdă’’ care a purtat și el la brâu ‘’Baltagul speranței’’ la Iași
Colonel în(ne) retragere Florentin Archiudean
Citiţi şi:
- Ansamblul folcloric''Baltagul'' din Monor la Editia a 45-a a Festivalului folcloric Datini si obiceiuri de iarnă de la Iaşi
- Din nou la Monor, adică acasă, adică la izvorul dorului!
- Ansamblul folcloric Baltagul, din Monor, la Iași!
- Ansamblul folcloric Baltagul, în frunte cu primarul din Monor, a colindat la Iaşi!
- Farmecul colindelor, la Iași- cu Ansamblul folcloric Baltagul din Monor!
Adaugă comentariu nou