Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud: Ce este risipa alimentară?
Risipa alimentară înseamnă aruncarea cu bună știință a alimentelor bune pentru consum, din diverse locuri, de la punctele de vânzare cu amănuntul până la gospodăriile casnice, din cauza comportamentelor organizațiilor și/sau a persoanelor.
Cel puțin 17 la sută din toate alimentele produse la nivel mondial sunt irosite în fiecare an în diverse locuri, începând cu magazinele și terminând cu gospodăriile casnice? Aceasta înseamnă 931 milioane tone de alimente, care ar putea hrăni milioane de oameni ce suferă de foame în fiecare zi. În schimb, alimentele bune de mâncat sunt risipite: 61 la sută din toată risipa alimentară – aproape 570 milioane de tone la nivel global – provin din gospodăriile casnice, fiecare dintre noi irosind, în medie, câte 74 kg de alimente în fiecare an.
Pentru mulți oameni din lume, risipa alimentară a devenit un fenomen zilnic, cauzat, printre altele, de cumpărarea mai multor alimente decât este necesar, lăsarea mâncării în frigider până se strică sau luarea unor porții mai mari decât e posibil de consumat. Aceste obiceiuri contribuie la reducerea resurselor naturale și dăunează mediului. În afară de cheltuieli suplimentare, risipa alimentelor prezintă o pierdere de energie, apă, sol, îngrășăminte și muncă, necesare pentru a produce alimente, care nu sunt consumate niciodată – ca să nu mai vorbim de distrugerea pădurilor și a biodiversității pentru a face loc terenurilor agricole.
Sistemul alimentar global are implicații profunde asupra mediului, iar producerea mai multor alimente decât cele consumate nu face decât să agraveze impactul acesteia. Gândiți-vă, de exemplu, la energia necesară pentru procesarea, transportarea și păstrarea alimentelor care, în cele din urmă, sunt aruncate. Sau gândiți-vă la emisiile de gaze cu efect de seră generate prin descompunerea alimentelor de la depozitele de deșeuri. Pentru a realiza viziunea unei lumi cu adevărat durabile, trebuie să transformăm modul în care consumăm și producem mâncare.
Prin acțiuni individuale mici, putem să avem un impact mare asupra prevenirii și reducerii risipei de alimente. Orice acțiune întreprinsă, mare sau mică, poate avea un impact pozitiv asupra imaginii de ansamblu. Ce puteti face?
Planificarea unui meniu de mese pentru toată săptămâna vă poate ajuta să vă organizați comportamentul alimentar și să reduceți pierderile.
Cumpărarea numai a alimentelor de care aveți nevoie este cea mai simplă modalitate de a reduce risipa. Înainte de a merge la cumpărături, verificați frigiderul, congelatorul și cămara. Faceți o listă de cumpărături și evitați cumpărăturile impulsive. Nu faceți cumpărături când vă este foame!
Dacă nu vă place să scrieți liste de cumpărături, faceți o fotografie cu ceea ce aveți în frigider și cămară pentru a o verifica când veți fi la magazin.
Examinați posibilitatea de a cumpăra produse perisabile precum carnea și legumele proaspete mai frecvent, în loc de a le cumpăra în volum mare și a le lăsa să se altereze. În acest fel, vă veți bucura de produse proaspete toată săptămâna.
Fiți atenți atunci când cumpărați alimente perisabile la preț redus, cum ar fi fructe, legume și salate. Oricât de ieftine ar fi, acestea nu au nicio valoare dacă ajung la coșul de gunoi.
Nu judecați alimentele după aspectul lor! Fructele și legumele cu forme ciudate sau deteriorate sunt adesea aruncate, deoarece dimensiunile, forma sau culoarea lor nu corespund standardelor cosmetice. Nu vă faceți griji; ele au același gust și sunt la fel de hrănitoare! De exemplu, ați putea folosi fructe supracoapte pentru smoothie-uri, sucuri și deserturi.
Când cumpărați alimente, nu uitați să verificați data de pe etichetă. Dacă nu intenționați să consumați alimentele imediat, mai bine cumpărați alimente cu o dată de expirare mai târzie.
Setați temperatura frigiderului la 4°C și aflați care sunt cele mai reci părți ale frigiderului. Ușa este cea mai caldă parte a frigiderului, așa că păstrați acolo doar mâncarea care nu se alterează ușor. Raftul de jos este, în general, cel mai rece; folosiți-l pentru a păstra peștele, carnea și ouăle.
Păstrați resturile în recipiente etanșe pentru a le proteja de uscare. Când vă ocupați de resturi de alimente, nu uitați să aplicați bunele practici de igienă. Nu lăsați mâncarea gătită pentru perioade îndelungate de timp la temperatura camerei. Puteți folosi foițe adezive pentru a scrie conținutul și data pe recipient. În acest fel, veți ști exact cât timp produsele sunt încă sigure pentru consum!
Cu siguranță fiecare dintre noi poate face ceva pentru a preveni risipa de alimente care a scăpat de sub control.
Mirela Parker , Compartiment Promovarea Sănătății al DSP- BN
Citiţi şi:
- Despre risipa alimentară
- Începe colecta de Alimente de Paște în magazinele Lidl, PENNY, Kaufland din Bistriţa-Năsăud
- DSVSA BN: Cumpărați produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar!
- Sfatul nutriţionistului Lorena Someşan: Dulciurile şi dependenţa
- Vara si bolile diareice acute
Adaugă comentariu nou