Directorul CJC luptă pentru păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural imaterial
-
View the full image
prof. Nicolae Gălăţean
Directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prof. Nicolae Gălăţean, a participat din partea instituţiei pe care o conduce, dar şi în calitate de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Centrelor Judeţene pentru Cultură, la întâlnirea directorilor de centre judeţene, care a avut loc la Alexandria. Tema principală dezbătută a fost păstrarea şi valorificarea patrimoniului cultural imaterial, pe lângă directori, la consfătuire, participând şi specialiştii Muzeului Satului, Dimitrie Gusti şi directorul Oana Petrică, de la Centrul Naţional de Promovare şi Conservare a Patrimoniului Cultural Naţional, directori de şcoli populare de artă, creatori, meşteşugari. Printre temele abordate au fost cele ale portului, cântecului, obiceiurilor, casele etno, meşteşugurile, hotărându-se implementarea, de urgenţă, a planurilor zonale de salvare a patrimoniului imaterial.
În judeţul nostru, programul va fi realizat pe parcursul lunii noiembrie, astfel încât în anul 2009 să poată fi pus în aplicare. După cum ne declară prof. Nicolae Gălăţean, esenţa dezbaterii este dorinţa unui proiect care va încerca să perpetueze, pe o perioadă lungă de timp, valorile culturii populare pentru ca acestea să nu dispară. Un exemplu din judeţul nostru ar fi „Ziua portului naţional”, în care să fie angrenaţi locuitori din toate comunele.
Citiţi şi:
- Senatorul Dorin Dobra: Mărțișorul, pe Lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial
- Folclorul, promovat la nivel naţional la Beclean
- Alexandru Pugna, de Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial: Sunt onorat că am fost ales să coordonez acest domeniu la Ministerul Culturii
- Apariţii la Editura Nico
- Casa familiei Nicolae Gălăţean, colindată de Călin Brăteanu şi ceata din Boroaia
Adaugă comentariu nou